Kezdőlap Zöldhír Egy csendes h...

Egy csendes hely zajos világunkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legtöbb zarándokhely a hatalmas, kopott lépcsőfokokról vagy sokak által megérintett szobrokról szól. De vannak olyan csodás, elvonulásra, feltöltődésre alkalmas helyek is, melyek a nyugalomról, a természet közelségéről mesélnek. Máriagyűdön is található egy ilyen, a Szentkút és környéke.

Már az odafelé vezető út is az elcsendesedésről szól, hiszen magunk mögött hagyjuk a munkát, a várost, a sok elfoglaltságot, csak a saját gondolatainkra koncentrálunk. És persze a minket körülvevő csodálatos környezetre. Több irányból el lehet eljutni a Szentkútig, de bármelyiket is választjuk, fák, bokrok, szőlősorok szegélyezik utunkat. Nem beszélve a csodás kilátásról a Siklósi Várra!

Aki először érkezik ide, nem tudja még, mi várja? Mi jelzi számára, hogy ez a hely különleges? A Szentkút báját egyszerűsége adja, a zöld színű falécek és a piros kerék, illetve egy tábla, mely a történetéről mesél. A tizenhetedik században a kút vizét gyógyhatásúnak tartották, a közelben található kegyhely és Mária miatt. Az emberek rendszeresen elzarándokoltak a forráshoz, hogy igyanak a vizéből, ezért készítettek később egy kutat. Állítólag ezzel a vízzel keresztelték meg az ide érkezőket, elsősorban a gyermekeket, de a felnőtteket is. Keresztet rajzoltak a kút vizével a homlokukra. A Szentkút vizét gyűdi korsókban magukkal is vitték.

Ha messzebbről érkeztünk, megpihenhetünk a kihelyezett padokon, közben pedig gyönyörködhetünk a minket körülvevő zöld környezetben. Egyértelműen a nyugalom szigete ebben a zajos és rohanó világban. De nemcsak a távolról érkezők kedvelt helye, az itt élők is gyakran elsétálnak ide, hiszen még nyáron is kellemesen hűs, árnyékos, és nem utolsó sorban csodás képeket készíthetünk a hatalmas fenyőfák alatt.