Kezdőlap Kultúra Rendhagyó óra...

Rendhagyó óra az Ormánságban és Pécs mellett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 65 éves Duna Művészegyüttes egyik kiemelt küldetése, hogy a néptáncot, hagyományainkat, folklórkincsünket ne csak nagyszínpadokon, de vidéken, iskolákban, gyerekek számára is közelebb hozza. Fontos, hogy autentikus táncainkkal, szokásainkkal a gyerekek már egészen kisiskolás korban megismerkedjenek. 

A Kis magyar táncrajz – rendhagyó néprajzi órát Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület vezetője szerkesztette, az ő közreműködésével interaktív módon, élményszerűen mutatta be az Együttes Juhász Zsolt művészeti vezető koreográfiáit. A gyerekek a paraszti kultúrát, a Kárpát-medence tájegységeinek táncait, jellemző motívumait, népviseleteit, dallamvilágát ismerhették meg.

November 24-én Drávafokon a Pécsi Református Kollégium Csikesz Sándor Általános Iskola diákjai láthatták az előadást, akik meglepetésénekkel köszönték meg a fellépést. November 25-én a Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola tanulói számára mutatta be az Együttes a produkciót. A rendhagyó órát dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár úr nyitotta meg. Az előadás előtt a Józsa Gergely Néptánc Egyesület gyermektánccsoportja egy helyi táncot adott elő, majd szólistájuk, Tallér Szabolcs, kalotaszegi legényest mutatott be.

A Duna Művészegyüttes hálás mindkét településnek a fogadtatásért, számunkra is élmény volt örömet szerezni a gyerekeknek és részt vállalni ebben a fontos küldetésben.