Kezdőlap Közélet Újabb iskola ...

Újabb iskola újult meg a Magyar Falu Programban

A könyvtár, a tanári szoba, az iroda, az tornaterem padlózat, a bejárati lépcsőzet is megújult szalántai iskolában, valamint új nyílászárókat szereltek fel, illetve az intézményben festési munkálatokat is végeztek. A program meghirdetésekor világos célt fogalmazott meg a kormányzat: megállítani a falvak elnéptelenedését.

A közeli falvakban élő gyermekeket is fogadó, 120 tanulót fogadó intézmény ünnepélyes átadójára pénteken került sor, amelyen részt vett Tóth László Ákos, pécsi tankerületi igazgató, Bedicsné Ádám Éva igazgató és dr. Hitre Gabriella polgármester – tudtuk meg Nagy Csabától, a térség parlamenti képviselőjétől, aki a résztvevőkkel közösen vágta át a szalagot a iskolások ünnepi műsora után. A fejlesztésre 36 millió forintot áldoztak a Magyar Falu Program jóvoltából.

– Magyar Falu Programmal jó úton járunk, már a kistelepülések több mint felénél nemhogy csökkent volna, de emelkedik a népességszám – erről a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszélt a minap egy másik eseményen.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: szerte az országban a program három évvel ezelőtti indulása óta 3000 nyertes pályázatot tudtak hirdetni, amelyek során utak, kerékpárutak újulhattak meg 68 milliárd forintos állami támogatásból.

Kitért arra is, hogy a Magyar falu program az 5000 fős lélekszám alatti településeket célozza, mintegy 2880 ilyen település van, korábban nem volt számukra ilyen célzott kistelepülésfejlesztési program.

Hangsúlyozta azt is, hogy különböző támogatási célokra tisztán hazai forrásból 300 milliárd forintot fordítottak a kistelepülések fejlesztésére. A program meghirdetésekor világos célt fogalmazott meg a kormányzat: megállítani a falvak elnéptelenedését – emlékeztetett Gyopáros Alpár, hozzátéve: legyen újra trendi és jó falun élni. 

A kormánybiztos előrevetítette: mindaddig folytatni fogják a programot, amíg valamennyi faluban el nem érik a céljukat.