Kezdőlap Kultúra Különleges Zs...

Különleges Zsolnay-kiállítás és formálódó együttműködés Siklóson

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nagy számok délutánja volt a Siklósi Várban, amikor a Zsolnay Porcelánmanufaktúra munkatársai, Koczka Kornélia keramikusművész, illetve Riegl Gábor Siklós város polgármestere és Szentgyörgyváry Péter várkapitány bemutatta a 2022. október 1-jén megnyíló, és 3-ától látogatható nagyszabású, látványos kiállítást.

Jövőre 170 éves lesz a Zsolnay-gyár, 12 éve nem volt Magyarországon kiállításuk, most 3 teremben kapnak helyet a kerámiák, és nagy tervekkel készülnek a város 50 éves jubileumára.

A sajtótájékoztatót Szentgyörgyváry Péter nyitotta meg, aki röviden arról mesélt, hogy 2022-ben egész évben pezsgett a város. Ez nagyrészt a 45 éves születésnapi évfordulónak köszönhető, melynek kapcsán számos kísérő programot és nagyszabású rendezvényt szerveztek. Erre kerül fel koronaként ez a kiállítás.

Riegl Gábor polgármester kiemelte, hitet tettek amellett, hogy népszerűsítik a kultúrát, ápolják az értékeket, hagyományokat. A Történelem a művészetben elnevezésű, szombaton nyíló kiállítás tökéletes helyszínen valósul meg, hiszen ahogyan a városvezető mondta, számukra a vár maga a történelem és a művészet.

Kovács Anett, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra marketingvezetője kihangsúlyozta, hogy a jövőben nem csak a tradicionális vonalat fogják képviselni, hanem egy modern, letisztult, új irányvonalat is. A jövő évi jubileumnak ez a kiállítás a felvezetője, ahol a látogatók megtekinthetik a Budavári Palota Szent István termében található Zsolnay tárgyak hű másait, illetve az új termékekből is ízelítőt kapnak majd, melyeket sehol máshol nem láthattak még. Koczka Kornélia keramikusművész munkái tökéletesen illeszkednek ebbe a modern irányvonalba. A manufaktúra szívügye, hogy a Várban található kávézó egyre szebb legyen, így terveik között szerepel, hogy még méltóbb fényében ragyoghasson. Ezzel kapcsolatban már el is indultak az egyeztetések Riegl Gáborral.

Koczka Kornélia egy, a Zsolnay tradíciókat is magába foglaló lámpakollekcióval, annak kiegészítőit mutatja be és hozta el Siklósra.