Kezdőlap Közélet A járványhely...

A járványhelyzet miatt igazítottak a költségvetésen

A konzultációk után Riegl Gábor polgármester pénteken módosította a város költségvetését, ezzel is biztosítva a további stabil működést. Döntés született arról, hogy ingyenes gyermekétkeztetést is biztosít a város a szünetekben. A rendkívül nehéz helyzet ellenére a sportegyesületek részére 10 millió, a kulturális, illetve a civil szervezetek részére hárommillió forint támogatást nyújt a város.

A jövőre gondolva a húszmillió forintot különítettek el a beruházásokat előkészítő tervezésre is, mindezek mellett a működési bevételeket is csökkentették 15 millió forinttal, hiszen a parkolásból eredő bevételekre jelenleg nem számíthatnak. Mint az a büdzsé módosításához kapcsolódó előterjesztésben szerepel, cél a likviditás megőrzése, melynek érdekében a kiadási oldalon előirányzat átcsoportosítások történtek. A személyi állomány esetében minimális módosítást tartalmaz a tervezet, hiszen nem cél a munkavállalók elbocsátása, mivel egy átmeneti időszakról van szó és amint visszaáll az élet a normál ütembe, az önkormányzatnak szüksége van a tapasztalt, szakképzett dolgozókra.

Tizennyolc civil szervezettel, sportegyesülettel két körben is tárgyaltak, ezeken egyeztették a terveiket, igényeiket. A költségvetés módosításakor fontos szempont volt, hogy az egyesületek stabilan működjenek, fejlődhessenek, a járványhelyzet ellenére az önkormányzat idén is kész volt erőn felül időarányosan támogatni őket. A korlátozások miatt 2021-ben még nem voltak rendezvények, ezért időarányosan elosztva csökkent ugyan a támogatási összeg, de így is 13 milliót áldoznak erre a területre.

A szünidei gyermekétkeztetés kapcsán pedig arról is döntés született, hogy az önkormányzat a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek részére a bölcsőde és az óvoda zárva tartásának időtartama alatt valamennyi munkanapon, a többi gyermek számára a nyári szünetben legalább 43 munkanapon, és az őszi, téli és tavaszi szünetben valamennyi munkanapon köteles megszervezni, és biztosítani napi egyszeri déli meleg főétkezést.