Kezdőlap Baranya „Van, hogy az...

„Van, hogy azonnal megszűnik a fájdalom!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egészség elsők között szerepel, amikor egy kellemes életről álmodozunk. Magában foglalja ugyanis, hogy szabadon mozoghassunk, sportolhassunk, megfelelően táplálkozhassunk! És persze, hogy minél jobban kivédhessük a stresszt. Gyenge Dávid mozgásterapeuta, a Gyenge Koncepció és a Neuro-mozgáskorrekció megalkotója pontosan tudja, mennyire fontosak az előbb felsorolt elemek, és mekkora hatással vannak az adott személy mindennapjára, mozgására. Csodát nem ígér, de a gyógyulások, melyek az általa kidolgozott koncepciónak köszönhetően látványosak, és az eredmények az egyén közreműködésével hosszútávon is fenntarthatóak.

-Hogyan lesz valakiből neuro-mozgáskorrekcióval foglalkozó szakember? Mikor dőlt el, hogy ezzel szeretne foglalkozni?
– Siklósi származású vagyok, ott is nőttem fel, tizenhat éves koromban vettem részt az első tibeti orvoslással foglalkozó képzésemen. Küzdősportoltam, főleg innen jött az érdeklődés, és a nagybátyám mutatta meg ezt az irányt. Az iskolában jól tanultam, soha nem volt négyesem az év végi bizonyítványomban, az érettségim is ilyen jól sikerült. Természetgyógyász akartam lenni, hiszen már akkor foglalkoztam tibeti masszázzsal, és egyéb tibeti orvosláshoz kapcsolódó módszerrel, de édesanyám szerette volna, ha diplomát szerzek, így a közgázra kellett jelentkeznem. Az egyetem mellett természetgyógyászati tanulmányokat folytattam, rövid időre még Nepálba is kijutottam.

– Egyetem után hogyan indult el a pályán?
– Miután végeztem, több külföldi országban folytattam a tanulmányaimat, főleg Lengyelországban. Megismerkedtem az oszteopátiával, ami egy olyan módszertan, mely a manuális terápiák széles spektrumát foglalja magában. Speciális technikákkal próbál hatni a mozgásszervrendszerre. Az igazi szerelem mégis a funkcionális neurológia lett, annak is egy speciális változata. A nyugati és keleti medicinában az a különbség, hogy az elsőben nagyon fejlett a diagnosztikai eljárások köre, míg a keleti orvoslásban a megfigyelésre fektetnek nagy hangsúlyt. Próbáltam egy olyan tudományos módszertant találni, amelyik használható a problémák okának feltárásában. Például egy vállfájdalomnál nem lehet ugyanazt a terápiát alkalmazni mindenkinél, hiszen lehet, hogy ami nekem jó, az a legjobb barátomnak rossz. A tibeti orvoslásban ezt tipológiának hívják, még azt is meghatározzák, hogy kinek milyen sport lehet a megfelelő az alapján, hogy milyen típusba tartozik az érzelmi és élettani működése szerint. A leírások pontosan megmondják, hogy mit kell tennünk azért, hogy egyensúlyban éljünk.

– Melyik az Ön speciális területe és miért pont ezt választotta?
– A funkcionális neurológia egy tudományos, mégis alternatív ág, mert a tudományos elméleteket próbálja a gyakorlatban tesztelni. Én főleg mozgásszervi szempontból tanulmányoztam. Ha tudjuk, hol van a testben egy mozgásszervi fájdalom, akkor ott megváltozik az izmok tónusa és a receptorok érzékenysége. Ezt mi különböző módszerekkel teszteljük, és vissza tudjuk vezetni a kiváltó okra. Az izomtónus egy reflexes működés, nem akaratlagos. Nagyon sokat kutattam ezt a területet, főleg azt, hogy hogyan tudnánk minél pontosabban meghatározni az okokat, megtalálni a fő problémát. Érdekes, hogy mikor elkezdjük ezt tesztelni, sokszor ugyanoda jutunk, mint a keleti orvoslások.

– Miért változhat meg az izomtónus?
– Sok mindentől változhat, például érzelmi stressztől, a táplálkozásunk, de akár az életmódunk miatt is. Hogyan ülünk, mennyit mozgunk, vagyunk-e a természetben, hogyan alszunk. Ezek mind hatással lehetnek a szervezetünk működésére, és az izomtónusra. Érdekes, hogy a műtéti hegek, piercingek és a tetoválások is okozhatnak problémákat. Gondoljunk csak bele: ha megszúrjuk magunkat véletlenül egy tűvel, rögtön elrántjuk a kezünket, ez egy védekezési reflex. Egy tetoválás során ugyanazokat a receptorokat ingerlik, mint mikor valós veszély van. A központi idegrendszer nem tud különbséget tenni szúrás és szúrás között, megváltozik az izomtónus test szerte, és van, amikor úgyis marad. Ilyenkor szükséges a receptorok érzékenységét visszaállítani, így visszaáll az izomtónus is. Ezzel foglalkozik a Neuro-mozgáskorrekció.

– Mekkora változás érhető el egy kezeléssel?
– Ha valaki egy vállfájdalommal érkezik, sosem tudom, mitől fáj neki. Amit tesztelni tudok és visszaállítani, az az izomtónus és a receptorok érzékenysége. Többféle dolog történhet ilyenkor: azonnal megszűnik a fájdalom. A módszer szerint, ez egy „szoftveres” probléma volt, hiszen visszaállt az izomtónus, és megszűnt a fájdalom. Viszont az is lehetséges, hogy nem változik a fájdalom mértéke, a korrekció után normál izomtónus mellett sem. Ilyenkor meghúzódhat valami más is a háttérben, például szöveti elváltozás, vagy gyulladás. Az is előfordulhat, hogy 50-60 százalékban enyhül a fájdalom, csak egy kis idő kell hozzá.

– Mennyi az Ön szerepe a gyógyulásban, és mekkora az egyéné?
– Az egyénre ugyanúgy szükség van, az ő részéről is kellenek változtatások. Ha például fogyaszt olyan dolgokat, amik megterhelik a szervezetét, akkor szükség lehet arra, hogy ezeket elhagyja, hiszen ettől is változhat az izomtónus, és a receptorok érzékenysége, ami fájdalmakhoz vezethet. De ilyenek lehetnek akár kemikáliák is, amelyekkel nap, mint nap érintkezünk. Ezek mind megterhelhetik a szervezetünket. Azonban a legnehezebb dolgunk az érzelmi stresszel van, hiszen az előbbieket nagyjából el lehet kerülni, viszont a stresszel tudatosan foglalkozni kell. Sokszor nehéz úgy elengedni valakit, hogy tudom, nem fog változtatni az életmódján, pontosan ezért nehéz egy terapeuta élete, mert nekem gondolkodásmódot is át kell adnom. Nagy változásokat el lehet érni egy-egy ilyen kezeléssel, de alapvetően az a feladatom, hogy megmutassam: ha ő változtat, akkor jön létre az igazi változás.

– Milyen korosztály keresi fel, vagy ezek az elváltozások bárkit érinthetnek, akár a gyerekeket is?
– Igen, akár a születés közben is érhetik olyan hatások a kisbabákat, melyek izomtónusváltozást hoznak létre, és később befolyásolja a mozgásukat. Gyermekektől az idősebb korosztályig, és profi sportolókkal is dolgozom, hiszen náluk is sok probléma felmerülhet.