Kezdőlap Interjú Profi erdei f...

Profi erdei futópályát hozott létre a fiatal pár Mozsgónál

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy lelkes fiatal pár, akiket a természet és a sport szeretete hozott össze 2020-ban az önkormányzat és az erdészet közreműködésével erdei futópályát hoztak létre Mozsgón. Az útvonal nem csak a sportolók, de a túrázni vágyók örömére is szolgálhat. Szukits Tibor és felesége, Bettina egy rövid interjú keretében meséltek az új sportolási lehetőségről.


Honnan jött az ötlet, hogy erdei futópályát létesítsetek?
– A sport és a természet szeretete a kezdetektől meghatározta a kapcsolatunkat, hiszen a sport lévén ismertük meg egymást. Közösen készültünk terepfutó versenyekre, így sokat sportolunk az erdőben, hiszen a környék kiváló adottságokkal rendelkezik a felkészüléshez. Szabadidőnk minden részét igyekszünk a természetben tölteni, nagyon szeretünk túrázni, számunkra ez jelenti a mentális és fizikális feltöltődést. Nagyon jó érzés, hogy itt Mozsgón karnyújtásnyira van tőlünk az erdő, így kutyusainkat sétáltatni naponta kétszer biztosan kilátogatunk. Ők is nagyon élvezik a túrázást és rendszeresen visszük őket magunkkal, mivel a természetjárás kiváló program az egész család számára.

Hogy sikerült megvalósítani az ötletet?
– A két erdei futópályát 2020 augusztusában jelöltük ki, így az augusztus 29-én az általunk rendezett Ezüst Erdő Trail terepfutó versenyre már elkészültek, célunk is az volt, hogy az ide érkező futók, versenyzők is láthassák, és értesüljenek a lehetőségről. A kijelöléshez a mozsgói önkormányzat biztosított számunkra festéket, a Mecsekerdő Zrt. pedig az engedélyeztetési eljárásban volt segítségünkre.

Milyen útvonalon futhatnak a sportolók?
– Az útvonalak a csodálatos Pringl-völgyből indulnak, akárcsak az Ezüsthárs tanösvény. A kis pálya az Aranyosi-domb megkerülésével vezet vissza minket a völgybe, jelzése a fekete kis futóalak. A piros nagyobb kör pedig egy kissé beljebb kalauzol minket a tanösvény nyomvonalán és az Alsóhegy mögött a Mária útra csatlakozva tér vissza a völgybe. A kis pálya végig erdőben vezet, a nagyobb pályán egy picit kivezet az erdőből és csodálatos kilátást ígér a dombtetőn.

Milyen hosszúak az útvonalak, kiknek ajánljátok?
-Két útvonalat jelöltünk ki a rövidebb 2,5 kilométer a hosszabb 8,5 kilométeres. Természetesen ajánljuk mindenki számára, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik az erdőben, a pályák alkalmasak a kezdők számára is, hiszen a terepfutás tipikusan egy olyan sport, ahol az ember saját maga osztja be a tempóját és az időt. Nagyobb emelkedőknél egyáltalán nem probléma, ha az ember pihenésképp sétál egy kicsit.

-Hogyan lehet értesülni erről a sportolási lehetőségről?
– Az Ezüst Erdő Trail terepfutó verseny Facebook-oldalán, illetve Mozsgó község honlapjára szeretnénk feltölteni a pályák térképét és GPS adatait, amit akár futóórákra le is lehet tölteni. Láttunk már egyébként futókat, túrázókat és helyi fiatalokat egyaránt, akik a kijelölt jelzéseken haladtak, és nagyon örültünk neki. Az útvonalak bárki számára ingyenesen használhatóak.
Mik a terveitek a jövőre nézve?
– Nagy erőkkel készülünk az idei Ezüst Erdő Trailre természetesen amennyire a jelenlegi járványügyi helyzet engedi. A község turisztikai fejlesztésében továbbra is aktívan közreműködünk. Az önkormányzattal és a Mecsekerdő Zrt.-vel kialakított jó kapcsolat révén kiválóan tudunk együtt dolgozni és számos turisztikai fejlesztés megvalósulása válik lehetségessé. Az Ezüst Erdő elnevezésű vendégházunk is elkészült, így az ide látogatók, akár sportolók, kirándulók számára már szállást is tudunk biztosítani.