4 C
Pécs
szerda, április 14, 2021

Fiatal, életerős emberek kerülnek válságos állapotba – figyelmeztet a szakember

Ez is érdekes lehet

A koronavírus járványhelyzet idején számos nehéz, eddig ismeretlen helyzettel találtuk szembe magunkat. Az idei év talán könnyebb lehet, mint az előző, hiszen már rendelkezésre állnak azok a védőoltások, amelyekkel életünk visszazökkenhet a normális kerékvágásba. A Sásdi Medicina Bt. orvosi asszisztense, Baloghné Virth Csilla a vakcina típusokról, a lehetséges mellékhatásokról, az oltás menetéről, illetve az önkormányzat segítő munkájáról beszélt.

-Jelenleg ötféle oltás érhető el Magyarországon. A Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinák új technológiával készültek, amely mRNS bejuttatásával immunválaszt vált ki a szervezetből – mondta lapunknak Baloghné Virth Csilla asszisztens. – Az Astra Zeneca és a Szputnyik oltások alkalmazásakor a tüskefehérje génjét egy olyan DNS-szakasszal juttatják be a szervezetbe, amely az adenovírushoz kapcsolódik. A Sinopharm egy évek óta alkalmazott technológiával működik. Ez a vakcina elölt vírust tartalmaz, így betegséget nem okoz, csak immunválaszt vált ki.

Hogy a kételyeket eloszlassa, elmondta, hogy ezeknél az oltásoknál nem kerül élő koronavírus a szervezetbe, tehát megbetegedést nem váltanak ki. Fontosnak tartja arra is felhívni a figyelmet, hogy amennyiben valaki a védőoltás ellenére is elkapja a koronavírust, a betegség sokkal enyhébb lefolyásúnak bizonyul.

– A háziorvos a beteggel egyeztetve dönti el  – lehetőségeihez képest –, hogy a páciens melyik oltást kaphatja meg. Természetesen nem kötelező, mindenkinek a saját döntése, hogy él-e ezzel a lehetőséggel. Azt azonban érdemes hangsúlyozni, hogy egyelőre az oltás az egyetlen mód a vírus megfékezésére. Sajnos, napról napra egyre több a megbetegedés, ezért egyre sürgetőbb az oltásra való regisztráció és a vakcinák beadása – tette hozzá.

Kiemelte, hogy igazán hálás a sásdi önkormányzatnak, hiszen rengeteg segítséget kaptak az oltások lebonyolításához: „Jusztinger János polgármester már a tisztiorvosi szolgálat körlevelét megelőzően felajánlotta az önkormányzat segítségét, ezúton is szeretném megköszönni a segítő munkájukat”.

A tisztiorvosi szolgálat ugyanis körlevelet intézett a háziorvosokhoz, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben az oltással kapcsolatban szükséges lenne, kérjenek segítséget a településeik önkormányzataitól.

Mivel a Művelődési Központ és Könyvtár is bezárni kényszerült, így a munka nélkül maradt dolgozóik segítségét vehették igénybe a sásdi háziorvosok. Telefonon keresztül értesítették a pácienseket az oltás várható időpontjáról, segítettek az oltási nyilatkozatok kitöltésében, továbbá adminisztratív munkát is elláttak.

Az egészségügyi szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a vakcina beadása minden korosztály számára fontos, hiszen a vírus nem válogat. Számos esetben egészen fiatal, életerős emberek kerülnek válságos állapotba.

Legfrissebb hírek