Kezdőlap Gazdaság Hivatalosan i...

Hivatalosan is befejeződött a harkányi iparterület fejlesztése

Harkány célja, hogy a település gazdasági teljesítménye ne kizárólag az idegenforgalmi vállalkozásokra épüljön. A beruházással megoldódott egy leromlott állapotú terület hasznosítása. Az első betelepülő cég már megkezdte működését – közölte a Baranya Vármegyei Önkormányzat.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósult beruházásnak köszönhetően új vállalkozások indításához és meglévők fejlődéséhez kínál kedvező feltételeket a város. A közművesített telkek a központi üdülőövezettől távol, a város északi határában, az egykori gépállomás területén találhatóak. Elsősorban a kis környezeti terheléssel járó termelőtevékenységek, a szolgáltató szektor és az agráripar erősítése a cél. A helyszín kiválasztásánál és a terület kialakításánál fontos szempont volt, a cégek működése ne legyen zavaró hatású sem a pihenni és gyógyulni vágyó turisták, sem a település lakossága számára.

A 6,2 hektáros területen 9 db előközművesített telket alakítottak ki. Elkészült az ingatlanokhoz vezető belső úthálózat, kiépítették a szennyvízhálózatot, az ivóvízhálózatot, a gázvezeték-hálózatot, és teljesen új villamoshálózatot kapott a terület a fogyasztási igényeknek megfelelő kapacitással. Emellett a betelepülő vállalkozások kiszolgálása érdekében elkészült egy új szociális és irodaépület, ahol irodai szolgáltatások igénybevételére nyílik lehetőség.

A fejlesztésnek köszönhetően a város gazdasága kevésbé függ majd az idegenforgalomtól. A beruházás változást eredményezhet a foglakoztatás területén is azáltal, hogy a turizmuson kívül elhelyezkedni kívánó munkaerő helyben találhat munkát. Elsőként egy főként acélszerkezet gyártásával, beépítésével foglalkozó vállalkozás épített gyártócsarnokot az új iparterületen.

Őri László, a megvalósult beruházás kapcsán elmondta, az egyik legfontosabb cél továbbra is a térség gazdaságának fejlesztése, iparterületek, ipari parkok létrehozása.

A most megvalósult beruházás egybevág azon törekvéseinkkel, hogy megőrizzük a munkahelyeket és újakat hozzunk létre a vármegyében – mondta a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke.

Harkány Város Önkormányzata és Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium 456,4 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a harkányi iparterület fejlesztésére. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-1.1.1-16 kódszámú Ipari parkok, iparterületek fejlesztése című pályázati kiírás keretében kerül támogatásra.