Kezdőlap Baranya Siklós 45 éve...

Siklós 45 éves ünnepe: Bagossy Brothers, Hooligans, Neoton

45 évvel ezelőtt kapott városi rangot Siklós. Az ünnep alkalmából nagyszabású programsorozattal készül a város önkormányzata, mellyel a Városnapok hagyományának megteremtése a cél.

Siklósnak nem volt olyan emblematikus városnapja, amihez kötni lehet várossá emelkedését, s minden évben elindítja azt a minőségi szezont, amely a Harkány-Siklós-Villány térségnek kijár – jegyezte meg a fesztivál ismertetésére rendezett sajtótájékoztatón Riegl Gábor polgármester.

A 45-ös évforduló alkalmával olyan hagyományteremtő rendezvénysorozattal készülnek, amellyel nem csak 2022-ben, hanem a jövőben is méltóképpen ünnepelheti meg a település a városi rang elnyerését. Ahogy a polgármester is megjegyezte: minden évben ezzel a dátummal és eseménnyel kívánják indítani a városi programok szezonját.

Hozzátette, a dátumnak további kitüntetett szerepe lesz, hogy – a képviselő-testülettel közösen meghozott döntéssel – ezen a napon fogják átadni a városi kitüntetéseket a jövőben. Az ajtó mindenki előtt nyitva áll, így a hagyományőrző szervezetektől a nemzetiségi önkormányzatokon keresztül a testvérvárosi kapcsolatokig, bárki része lehet a rendezvénysorozatnak.

A háromnapos, ingyenes fesztivál összeállításakor fontos szempont volt, hogy a város lakossága mellett a régiónak is vonzóvá tegyék a települést.

-A hagyományteremtés céljából szervezett esemény helyszíne a Felszabadulás utca körforgalom és Mária utca közötti része lesz. A színpadot a főúton helyezik majd el, az utca jobb oldalán pedig kézművesekkel találkozhatnak a látogatók. A Mária utcát gasztroudvarrá alakítják – ismertette a részleteket Béni Gábor, a rendezvény fő szervezője.

Március 31-én, csütörtökön a Hooligans nyitja a fesztivált, a pénteki főnapon a Bagossy Brothers Company játszik, akit a horvát Gazde együttes követ. Szombaton a Neoton Familía lép színpadra, majd egy tűzijátékkal és tűzzsonglőrökkel egybekötött koncerttel a Kozmix zárja a nagykoncertek sorát. A hajnalig tartó mulatságot a koncerteket követő utcabál és retrodiiszkó biztosítja majd.

Béni Gábor megjegyezte, a rendezvény iránti hatalmas érdeklődést mutatja, hogy már most nagy számban jelezte részvételi szándékát több helyi együttes és civil szervezet. A programok folyamatos alakulásáról a város Facebook-oldalán tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

Az eseménnyel régi adósságot törleszt a város. Nagy Csaba, országgyűlési képviselő és a rendezvény fővédnöke kiemelte, hogy a Siklós önkormányzata hatalmas munkát tett le az asztalra az elmúlt két évben. A megvalósult fejlesztések pedig nem csak a kultúrában, a közösségi rendezvényekben mutatta meg, hogy egy fiatalos, a városért tenni akaró közösség dolgozik a város előrelépéséért.

Az országgyűlési képviselő az elmúlt időszak döntéseit összegezve kitért: a város aláírhatta azt a szerződést, mellyel elindulhat az ipari park 50 milliós tervezési folyamata; a közeljövőben fejeződik be a város két általános iskolájának fejlesztése és több kilométeres szakaszon újulhattak meg a hegyi utak, mely folyamat – a napokban elnyert támogatásból – további 11 kilométernyi szakaszon valósul meg. A település fejlesztésére irányuló további projektek említése után megjegyezte, hogy ezek mindegyike elsősorban a fiatalok helyben maradását célozza.

Nagy Csaba végül gratulált a város eddigi eredményeihez, majd reményét fejezte ki, hogy a Városnapok most induló programsorozata a következő években is színes tartalommal várja a látogatókat.

Kiemelt képünket készítette: Wiesner Zoltán