Kezdőlap Baranya Ötmilliós csa...

Ötmilliós csalással vádolják a jegyzőt

A vádirat szerint 2018-ban egy nagyközség jegyzőjeként dolgozó vádlottat az egyik helyi lakos azzal kereste meg, hogy özvegy és hozzátartozóival nem tartja a kapcsolatot, ezért a halála esetén a teljes vagyonát a falura hagyná.

Azt kérte cserébe, hogyha az egészségi állapota megromlik, akkor az ellátását, ápolását az önkormányzat a helyi szociális otthonban biztosítsa.

A kéréssel azért fordult a jegyzőhöz, mert bízott benne és a tudásában is.

A sértett felvetette, hogy célszerű lenne közjegyzői okiratba foglalt végrendeletben rögzíteni mindezt, de a jegyző ezt szükségtelennek tartotta. Inkább maga készített egy „végrendelet” elnevezésű okiratot, abban viszont a sértett akarata ellenére nem az önkormányzatot, hanem saját magát tüntette fel örökösként – közölte a bíróság.

A vádirat szerint ezzel – a házának értékének megfelelően – 4,5 milliós kárt okozhatott volna, de a cselekményt nem tudta befejezni (lévén az ügyre fény derült).

Az idős helyi lakosnak volt egy ötmilliós megtakarítása is, amit szintén az önkormányzatra akart hagyni, azzal, hogy azt a gondozási központ támogatására és felújítására fordítsák.

Ezt a pénzt a vádlott egy „járadéki szerződés” megnevezésű okirattal szerezte meg, amelynek szintén ő lett a kezdeményezettje, megtévesztve ezzel a jóhiszemű állampolgárt.

A hatóság szerint amikor a vádlott hozzájutott a pénzhez, azt euróra váltotta és azt egy ideig az önkormányzat, majd pedig a saját széfjében tartotta.

Csak később adta a vissza pénzt.

Az ügyet a Siklósi Járásbíróságon jövő héten tárgyalják, a jegyző ellen nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt emeltek vádat.