Kezdőlap Baranya 31 hektáros n...

31 hektáros naperőmű épül 60 ezer modullal

Szentlőrinc közigazgatási területének dél-nyugati felében, a vasúttól délre és Kacsóta mezőgazdasági területén épülhet fel az ország egyik legtekintélyesebb méretű, 31,2 hektáros naperőmű parkja. A létesítményhez a települések már az érintett részeket kiemelt fejlesztési területekké nyilvánították.

A szentlőrinci önkormányzat honlapján elérhető tájékoztatás szerint a két település polgármestere idén tavasszal hozott döntésével támogatta a Lite Power Rába Kft. fejlesztési elképzeléseit.

A tervek szerint több mint hatvanezer modult telepítenének és többi közt tizenhat transzformátorállomást hoznak létre, a legnagyobb környezeti terhelést az építési időszak jelentheti, de a tájkép védelmének érdekében őshonos cserjesort is telepítenek a terület nyugati felére.

A tervezett naperőműben 50 gigawattóra energiamennyiség előállítására kerülhet sor évente, amit a közcélú villamoshálózatba táplálnának.

A projekt volumenét tekintve az egyik legnagyobb ilyen lesz az országban. Összehasonlításképpen a három esztendeje átadott felsőszolcai erőművet tartották akkor a legnagyobb ilyen hazai létesítménynek. Abban a létesítményben 45 hektáron 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek, 20 megawatt beépített kapacitásával pedig átlagosan évi 21 gigawattóra villamosenergia termelésére képes, ami tízezer háztartás áramfogyasztásának felel meg.