Évente fejet hajtanak Pichler Imre emléktáblájánál

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

November 22-én, nem sokkal halálának ötödik évfordulója után emléktáblát avattak a szigetvári  Zrínyi Miklós gimnáziumban Pichler Imre országgyűlési képviselő, tanár, iskolaigazgató tiszteletére. Az emléktábla állítását az egykori munkatárs és barát, Horváth Zsolt kezdeményezte, két másik kollega és tisztelő, Gonda László és Ódor László pedig segítették, támogatták a kezdeményezést.

Közadakozásból állítottak emléktáblát a halála után is nagy tiszteletnek örvendő néhai igazgató emlékére a szigetvári Zrínyi Miklós gimnáziumban november 22-én. Az eseményen Pichler Imre családja, barátai, tisztelői, egykori munkatársai vettek részt – köztük Nagy Csaba országgyűlési képviselő is, aki ünnepi beszédben méltatta az egykori honatyát.

Pichler Imre barátja, Horváth Zsolt kezdeményezte az emléktábla állítását, az ötlet megvalósításában Gonda László és Ódor László – a gimnázium igazgatóhelyettesei – mellszélességgel támogatták.

Mint arról Gonda László beszámolt, a kezdeményező eredetileg maga finanszírozta volna a tábla elkészítését és állítását, ám végül úgy döntöttek, hogy magánadományokból teremtik elő a költségekre valót, így ugyanis az adakozók, Pichler Imre tisztelői is magukénak érezhetik a táblát. A tábla helyéül pedig azt az intézményt jelölték meg, ahol Pichler Imre élete nagy részében dolgozott – a szigetvári gimnáziumot.

Forrás: Nagy Csaba Facebook-oldala

Pichler Imre családja megtiszteltetésnek vette a kezdeményezést, a gimnáziumot működtető Pécsi Szakképzési Centrum, illetve az ingatlan tulajdonosa, a városi önkormányzat pedig természetesen engedélyezte az emléktábla kihelyezését.

Az engedélyek birtokában Horváth Zsolték közreadtak egy rövid levelet a kezdeményezésről, amelynek nyomán viszonylag gyorsan összegyűlt a megfelelő összeg. Az emberek szívesen vettek részt az adakozásban, hiszen sokan szerették és tisztelték Pichler Imrét – mondta el a fő kezdeményező, akinek segítőivel egyetemben szándéka, hogy évről évre megemlékezzenek az egykori barátról, munkatársról a gimnázium aulájában lévő emléktáblánál (amely egyébként Bata György és Vanyúr István munkája).

Forrás: Nagy Csaba Facebook-oldala

Nagy Csaba országgyűlési képviselő az avatóünnepségen mondott szavait közösségi oldalán ezzel egészítette ki: „Imre öt éve nincs velünk, hiánya pótolhatatlan Családjának, barátainak, Szigetvárnak és Baranya megyének egyaránt!”

Mint arról korábban beszámoltunk, Pichler Imre Baranya Megye Posztumusz Díszpolgára lett Szigetvárért és Baranyáért végzett munkája, valamint Szigetvár Leghősiesebb Várossá nyilvánításának kezdeményezése elismeréséül. A kitüntetést az egykori országgyűlési képviselő özvegye vette át november elején, Baranya Megye napján.

A néhai iskolaigazgató a Szigetvár díszpolgára címet is megkapta posztumusz.

TéBa