Kétmilliárdos fejlesztést hajtott végre a királyegyházi cementgyár

Kétmilliárdos fejlesztést hajtott végre a királyegyházi cementgyár

Közel kétmilliárd forint értékű környezetvédelmi célú beruházást adott át a Királyegyházán nyolcadik éve gyárat működtető Lafarge Cement Magyarország Kft. (Lafarge) pénteken.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésügyért és infrastrukturális környezetért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a fenntarthatóság jegyében az egyik legfontosabb kormányzati feladat az áttérés a körforgásos gazdaságra, a Lafarge fejlesztése pedig jól illeszkedik ebbe a folyamatba.

Mint azt Cobuz Marcel, az anyacég LafargeHolcim cégcsoport európai régióért felelős igazgatója az ünnepélyes átadón tartott beszédében kiemelte, a beruházással jelentősen csökken a cementgyár fajlagos szén-dioxid kibocsátása, ezzel pedig biztosítható a létesítmény hosszú távú környezettudatos és versenyképes működése. Kifejtette: a saját erőből megvalósuló fejlesztéssel 60-ról 80 százalékra emelkedik a gyárban a felhasznált másodlagos tüzelőanyagok mértéke.

A beruházás középpontjában az úgynevezett klór-bypass technológia áll. Ennek lényege, hogy a klinker előállításakor az alternatív tüzelőanyagok égetése során felszabaduló klórt leválasztja a rendszer. Mindez csökkenti a klinker és az abból készült cement klórtartalmát. A zárt rendszerben kivett gázelegyet mészkőliszttel keverik össze, majd ezt követően a rendszerre épített zsákos portalanítóval megtisztított port leválasztják és a tisztított gázt a klinkerhűtési technológiába vezetik vissza.

MTI/TéBa – Fotó: Lafarge