Kezdőlap Zöldhír Megjöttek a g...

Megjöttek a gilicék, cakók, eszterágak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megérkezett az első gólya Kölkedre – számolt be az eseményről a Duna-parti faluban működő Fehér Gólya Múzeum. Az első gólya csütörtökön kora délután landolt a múzeum előtti fészeken. A gyűrűs gólya már neki is látott a fészek tatarozásának.

Magyarország egyik legkedveltebb madara a fehér gólya vándorlása során, több mint 12.000 kilométert tesz meg. Az akár Dél-Afrikából érkező gázlómadár hazánk mellett több európai országot választ költőhelyének. A jellemzően emberi környezeteben élő madár népi elnevezési között megtalálhatjuk a gilice, cakó vagy eszterág kifejezést is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület többször választotta az év madarának.

Megírtuk, hogy a Harkányban élő Kovács Attila és családja elkötelezett rajongója az énekes- és vándormadaraknak, 2009 óta tagjai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. A madarak védelme és figyelemmel kísérése érdekében Attila több mint 11 éve számlálja a Harkányba és a környező településekre érkező gólyákat.

Mint azt lapunknak elmondta, általában egy 1996-ban készült felméréshez viszonyítják az egyedszámokat, sajnos ahhoz képest több mint 30 harminc százalékkal kevesebb gólya van. A fogyásnak több oka is van. Idehaza elsősorban a nagyüzemi mezőgazdasági termelés következtében egyre nagyobb területen szűnnek meg a mocsaras, vizes területek, melyek a gólyák természetes táplálkozási helyét adják. A másik okot a vándorlási útvonalakban kell keresni. A Németországtól Kelet-Európáig élő vándormadarak a Boszporuszon keresztül repülnek vissza Afrikába érintve például Libanont, ahol régi hagyománya van a vándormadarak vadászatának. Több, az interneten megtalálható cikk is foglalkozik az országban élő szokással. Habár ma már ott is pénz- és börtönbüntetés jár a madarak kilövéséért, még mindig nagy számban tizedelik őket. Itthon a fehér gólya fokozottan védett madárnak minősül, természetvédelmi értéke 100.000 forint és börtönbüntetés is jár kilövéséért.