Kezdőlap Interjú Hazahúzta a s...

Hazahúzta a szíve a siklósi főépítészt!

Salamon Mónika Siklós főépítésze egy nő finomságával, egy helyi lakos büszkeségével és egy jó szakember elhivatottságával végzi munkáját. Grafikusnak készült, építész lett belőle, a két terület nem áll messze egymástól, hiszen mindkettőnél kreatívan kell gondolkodni, miközben a szépérzéket is előtérbe kell helyezni.

Mi motivált, amikor az építész szakot választottad? 

– Sokáig művészeti pályára készültem, grafikus szerettem volna lenni, de végül az építész szak mellett döntöttem. Az elején még nem tudtam, mire vállalkozom, csak azt láttam magam előtt, hogy a kreativitásomat kiélhetem egy nagyon szép szakma keretein belül. Idővel azért meg kellett tapasztalnom, hogy számtalan más területen is helyt kell állni és ez nem mindig ment könnyen. Természetesen a műszaki tudományok mellett a rajzolás és az építészethez kapcsolódó művészi gondolkodás végig kísérte az egyetemi éveket, és gyakorlatilag ennek a szeretete motivált, hogy átjussak a nehézségeken. 

Hogyan változott a feladatköröd az évek során? 

– Az egyetem után rögtön a siklósi hivatalban kezdtem építéshatósági ügyintézői munkakörben. Ma már visszagondolva meglepő, hogy úgy indultam a pályámon, hogy nem Siklóson és nem közigazgatásban akartam dolgozni, de adott volt a lehetőség, így kipróbáltam magam ezen a területen. Idővel nem csak megszoktam, hanem meg is szerettem a hivatali légkört és hatósági feladatokat. Mivel a tervezés világa továbbra is érdekelt, tervezőirodákban is dolgoztam Pécsett, illetve Pesten. A pesti élet után 2017-ben hazahúzott a szívem, igazán ekkor kezdtem értékelni, hogy milyen szép helyen is élünk.   

Melyek Siklós erősségei építész szemmel? 

– Itt születtem és nőttem fel, így egyértelműen elfogult vagyok, de azt gondolom, hogy külső szemmel is érzékelhető Siklós élhető, szerethető kisvárosi hangulata, amit elsősorban a történelmi események lenyomata hagyott maga után. Mi siklósiak, mivel már megszoktuk, a hétköznapokban talán nem is tudjuk értékelni, hogy egy épségben maradt vár és annak környezete a mindennapi látképünk, nem beszélve az egyéb műemlékekről, és a szintén egyedi építészeti elemeket hordozó helyi védett épületeinkről melyek között élünk. Ezeket az értékeket őriznünk és ápolnunk kell mindannyiunknak, hogy sokáig élvezhessük a város ezen adottságaiból fakadó előnyöket. 

Mit éreztél mikor kineveztek Siklós Város főépítészének? 

– Hatalmas megtiszteltetésként ért a felkérés. Siklósiként saját városom főépítészi feladataival foglalkozni különösen nagy elismerést és persze felelősséget is jelent a számomra. Szerencsés helyzet, hogy polgármester úr is építész szemléletű, így hasonlóan gondolkodunk a célokat illetően. Azonban a feladat teljesen más kihívások elé állított, mint amivel addig foglalkoztam. Ezek között kiemelném, hogy viszonylag új intézmény a helyi településképi szabályozás, ami még a lakosságnak is sok esetben szokatlan. Szeretném elérni, hogy elsősorban ne a korlátozást lássák benne, hanem annak a lehetőségét, hogy egy egységes városképet hozzunk létre, ami az itt élők és az ide látogatók számára is esztétikus környezetet biztosít.  

Melyek a konkrét feladataid? 

– Hozzám tartoznak a településképi ügyek. Ide sorolnám a homlokzat felújítási pályázatunkkal kapcsolatos teendőket is, amit az önkormányzat már harmadik évben hirdet meg és folyamatosan láthatjuk az eredményét, hiszen egyre inkább szépül a belváros. 

Emellett ellátom a város településrendezési ügyeihez kapcsolódó feladatok egy részét is. Kollégákkal együtt már dolgozunk az új településterv előkészítésén, aminek hamarosan indul a tényleges eljárási szakasza. Bízom abban, hogy a város jelenlegi tényleges adottságaihoz és jövőbeli igényeihez alkalmazkodó, jól használható településtervet sikerül majd megalkotni. Addig pedig a helyi építési szabályzatunk szükségszerű módosítása zajlik. 

Emellett igyekszem az önkormányzati fejlesztési projektekhez is hozzáadni a tudásom, valamint folyamatosan tájékoztatást adni a lakosságnak az építésügyi előírásokról és igyekszem segítséget nyújtani abban is, hogy el tudjanak igazodni a sokszor bonyolult építésügyi szabályozásban. Remélem, hogy e tekintetben is egyre nagyobb bizalommal fordulnak hozzám. 

Mik az elkövetkező 5 év tervei szakmailag? 

– Úgy érzem, megtaláltam a helyem. Jegyző asszony és polgármester úr munkája által a hivatalban jó légkörben és eredményesen tudunk együtt dolgozni, így szeretném folytatni a munkát, és továbbra is segítséget adni ahhoz, hogy épüljön és szépüljön a város. Úgy látom, hogy a településképi ügyek felkarolása által elindult az a folyamat, mely a város értékes, hagyományt őrző építészeti arculatának megőrzésére, illetve kialakítására törekszik, ami mindenképpen egy jó irány. Szerencsére erre egyre több példát is láthatunk. A településképi rendeletünk azonban lassan frissítésre szorul. 2017-ben született a rendelet, akkor még nem látva előre, hogy pontosan, hogy fognak működni az előírások a gyakorlatban.  Így 5 év után, már látható, melyek azok a részek, amiket át kellene dolgozni, annak érdekében, hogy jelenlegi építkezési szokásokhoz jobban igazodjon. 

Az elkövetkezendő évek teendője az új településterv megalkotása, emellett pedig a vár fejlesztése, ami a jövőben egy nagyobb volumenű feladata a városnak. Ezzel kapcsolatban várhatóan számtalan munka lesz. 

Melyik épület tetszik legjobban a városban? 

– Sok olyan épület van, ami nem kiemelkedő jelentőségű, de akár a hagyományos lakókörnyezetben megbújva sajátos bájjal rendelkezik, ezeket mindig megcsodálom. A meghatározó épületek közül pedig a Felszabadulás utca 21. alatti, volt áruházként ismert Vári Jenő tervei alapján felújított épület homlokzata az egyik kedvencem. Jó példája egy magas szintű felújításnak. Remélem, hogy még sok ehhez hasonlót láthatunk a városban. 

Mivel foglalkozol szabadidődben? 

– Mindig is érdekelt a grafika.  Már az egyetemi évek alatt megismerkedhettem a grafikus programok egy részével, amit később tovább fejlesztettem. Egy grafikus tanfolyamot is elvégeztem, ami sokat adott az eddigi ismereteimhez. Mindezeket hasznosítva szabadidőmben szívesen tervezek logót, arculatot, illetve bármilyen más digitális grafikához kapcsolódó művet. Most újabban a „print on demand” (igény szerinti nyomtatás) technológia és szolgáltatás adta lehetőségeket kihasználva tervezek különböző tárgyakra grafikákat, de szeretnék Siklóshoz kapcsolódó grafikai elemeken is dolgozni.