Országos rekorder lehet ez a nyugat-baranyai falu!

Egy évtizeden belül már a második teljesen új bölcsőde alapkövét teszik le a nyugat-baranyai Pellérden, ezzel pedig akár országos rekordernek is számíthat. A településen zajló fejlesztések mintául szolgálhatnak más községeknek is.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében több mint 265 millió forint vissza nem térítendő társfinanszírozott és kormányzati támogatásból újul meg a pellérdi bölcsőde, ami valójában egy teljesen új szárny építését jelenti.

Az új pellérdi létesítmény ünnepélyes alapkőletételén Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője elmondta, hogy a szomszédban található helyi iskola fejlesztését éppen szeptemberben adták át, a mostani, várhatóan a jövő év második felére elkészülő új bölcsődében 24 férőhelyet tudnak biztosítani, így megduplázzák a jelenlegi pellérdi bölcsődei kapacitást. Ez annak a programnak a része, amellyel a helyi intézményhálózatot fejlesztik a polgármesterrel, a helyi képviselő-testülettel együttműködésben. A kormány által elindított családtámogatási rendszer megtette a hatását, hiszen a gyermekek száma emelkedett, az igények megnőttek az iskolai, óvodai és bölcsődei ellátás vonatkozásában. Megemlítette azt is, hogy a pellérdi ipari park már betelt, és az újabb park kialakításán dolgoznak.

Tajti Zoltán, Pellérd polgármestere arról szólt, hogy akár rekorderek is lehetnek az országban azzal, hogy nyolc éven belül két új bölcsőde alapkövét teszik le. Még a 2000-es években álmodtak meg egy olyan komplexumot, amelynek iskola, bölcsőde és óvoda is része lett. Bár ez utóbbit végül a helyi kastélyban helyezték el, az iskola és a bölcsőde a korább eltervezett helyen elkészült, és miután az iskolát kibővítették, így egy foghíjtelken lehetőségük nyílt arra, hogy egy új bölcsődét létrehozzanak. Arra is számítanak, hogy nemcsak a településről, hanem a környező falvakból is érkeznek hozzájuk csemeték – ezt fel is ajánlották számukra -, az előzetes felmérésük szerint erre nyitottak is a szomszédos községekben. Kitért arra, hogy a kormányzati családtámogatási rendszernek köszönhetően is egyre több a gyermek, a településen pedig minden szabad telket eladtak.

Dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke hozzátette: többszörösen is ünnepi pillanat ez, hiszen egy olyan beruházás alapkövét teszik le, ami a jövőről szól, az óvodákkal, a bölcsődékkel mindig a gyermeket vállaló fiatal szülőket támogatják. Ez különösen azért fontos Baranyában, mert a hírek hosszú évekig elvándorlásról, rossz gazdasági helyzetről szóltak. Pellérd pedig meg tudott újulni teljesen, ami a közszolgáltatásokat illeti, de a megyében a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű óvoda- és bölcsődefejlesztés zajlott le a kormány támogatásával, amire mintegy 6,6 milliárd forintot fordítottak Baranyában, amiből harminc intézmény újult meg, készült el. A korábbi 3,2 milliárdos keretet éppen a nemzeti oldal képviselőinek lobbijával duplázhatták meg – mondta.

Hozzátette: a pellérdi sikernek – ami mintául szolgál más településeknek is – komoly tanulsága van: ha képesek vagyunk összefogásra a megyei, a települési önkormányzat, a kormány és a parlamenti képviselő részvételével, és ehhez jó tervek párosulnak, akkor a siker sem marad el.

A bölcsőde infrastrukturális fejlesztése mellett az eszközállományt is modernizálják. Az új szárny korszerű fűtési rendszere önálló lesz, a költséghatékony működtetés megvalósítása érdekében a tetőre napelemek kerülnek. A csoportszobákhoz kapcsolódóan játszóudvart alakítanak ki, valamint bővítik a melegítőkonyhát is. A projektből egy új kisbuszt is tudnak vásárolni, mellyel a bölcsőde ellátási területéről juttatják el a gyermekeket az intézménybe.