Kezdőlap Politika Módosul az in...

Módosul az ingatlanok nyilvántartása

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fidesz támogatja az ingatlannyilvántartási törvény módosítását – mondta a kormánypárti frakció tagja, Nagy Csaba. Beszámolt arról, hogy egyes szolgáltatási díjakat a jövőben miniszteri rendelet határoz meg, ezért kell a díjtörvény egyes rendelkezéseit hatályon kívül helyezni. Arról is szólt, hogy a jövőben a külföldön induló hagyatéki eljárások során is vizsgálható lesz a magyarországi ingatlan. Ezután csökken a földügyi eljárások hossza – mutatott rá -, a térképészeti adatok pedig bizonyos esetekben ingyenesen lesznek lekérhetők.

Nacsa Lőrinc (KDNP) elmondta: az e-nyilvántartás célja a gazdaság versenyképességének növelése, a módosítás pedig az ahhoz szükséges törvényi változtatásokat tartalmazza. Így az előterjesztés újabb lépés a bürokrácia csökkentésének útján. Fontos célnak nevezte az állampolgárok és a vállalkozások adminisztrációjának csökkentését. Beszámolt arról, hogy utóbbiaknak a szocialista kormányok idején jelentős adó- és adminisztrációs terhet kellett elszenvedniük. A kormánynak 2010 után előbb a munkahelyteremtés, majd az adóterhek csökkentése volt feladata, ezután következhetett az adminisztráció leépítése.

Mára az ügyintézés összehasonlíthatatlanul egyszerűbb, gyorsabb és digitalizáltabb lett – mondta. A módosítás egyik célja, hogy pontosítsa a személyes díjmentességre vonatkozó rendelkezéseket a tulajdonilap másolatának lekérésekor – ismertette.