Kezdőlap Ormánság Hét település...

Hét település mutatja be páratlan értékeit Drávaszabolcson

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közös rendezvényen mutatják be hét település – Alsószentmárton, Drávapalkonya, Drávaszabolcs, Gordisa, Ipacsfa, Kovácshida és Matty – színes és külünleges kulturális, szellemi, művészeti és tudásbeli értékeit szeptember 14-én 14 órától a drávaszabolcsi Helyi Értékek Fesztiválján. A fesztivál célja nem más, mint – ahogy a neve is mutatja – a helyi értékek ismertebbé tétele, feltárása, megőrzése és az emberi kapcsolatok szorosabbá tétele.

A helyi identitás és kohézió erősítésére kiírt pályázatba bevont, fent említett hét településen mintegy egy esztendeje van folyamatban a helyi értékek feltárása, felkutatása.

Az értékfeltárás szempontjából érték lehet a kollektív tudás, a szellemi és tárgyi örökség, a ma is élő tárgyalkotó vagy alkalmazott művészet, a mezőgazdasági termékek vagy gasztronómiai sajátosságok – azaz bármilyen olyan emberi produktum, amely egyszerre egyedi és meghatározó az adott közösség mindennapjaiban. Érték ugyanakkor a természeti vagy az épített környezet is, amely különleges – mondta el a Téma Baranyának Ambach Ágnes, a program szakmai vezetője, hozzátéve: az említett értékfeltárás során a hét település egyszerre mozdult meg, új közösségek alakultak ki, ami felbecsülhetetlen jelentőséggel bír.

A drávaszabolcsi Helyi Értékek Fesztivál egyik feladata mindeneknek a közönség elé tárása lesz. A rendezvényen 14 óra után a megnyitó beszédek után Lőrincz Benjámin mond verset, 15.30-tól pedig kulturális műsorok kezdődnek.

A fesztiválon az alábbi települések és képviselőik mutatkoznak be:

  • Alsószentmárton: Jovánovics Mihály (késkészítés), Gyurgyovics Krisztián, Jovánovics Olivér, Szigetvári Péter (kosárfonás), alsószentmártoni asszonyok (cigány lecsó és punya készítés);
  • Kovácshida: Boda Mihályné (fehérhurka-készítés), Fajcsi Istvánné (foltvarrás), Szélesné Magdolna (kecskesajt készítő), Molnár Csabáné Torma Éva (viaszfigura készítés);
  • Gordisa: Bulla Imréné (szőttesek), dalkörös zászló, Miseta János (fafaragás), Martonyi Józsefné (szörpkészítés), Gordisai Szociális Szövetkezet, „Gordisai Csodálatos” lekvárok, savanyúságok és zöldségkrémek;
  • Ipacsfa: Galgóczi Sándorné (kásás hurka), Barton András (fotók a jelenünkről), Krónika;
  • Matty: Varga Dezső emlékiratai, Bicsár Mónika (rongyszőnyeg készítés), Molnár Béláné (horgolt terítő készítés), Patainé Molnár Edit, Szolga Jánosné, Molnár Béláné (csigatészta készítés), Balogh Antalné, Faller Györgyné, Nagy Sándorné (hímzett terítő készítés);
  • Drávapalkonya: Kalincsák István (gyufakép készítés), Dani Lajos „bácsi” könyve, régi népdalok;
  • Drávaszabolcs: Drávaszabolcsi Asztalitenisz és Szabadidős Sportegyesület, „Merre a Dráva vize öntözi Pannóniát” c. könyv (Bencs János-Dávid Ferenc), Domokos Zoltán (fazekasság és üveggravírozás), Györkő Attila őstermelő (füstöltáru), Gölöncsér Mária (szappan és biomosópor-készítés), Hegyi Gyula (festészet és fafaragás), Kati Eszter és Kati Linda (keresztszemes kézimunkák), Kovács Ferenc fotókiállítása, Nyirati méhészet, Ortflex gyógycipőgyártó Bt., Tóth László (Leslie Toth) művei, Sár József (rovartani kiállítás), Szilvási Zsolt méhészete, Varga Gáborné Rózsa (gyógynövények), Varga Natasa Aisa rajzai, Vörös Antal (régi halászati eszközök), Tonte-Do Shotokan Karate SE (Petruska Eszter és Németi Kristóf).

A kulturális program fellépői:

15.30 – Simon Luca népdalének
15.40 – Árvalányhaj Néptánccsoport
15.50 – Lakatos Friderika és csapata (roma ének, kanna, kanál, gitár)
16.20 – Tonte-Do Shotokan Karate SE bemutatója
16.50 – drávaszabolcsi és mattyi zumbacsapat bemutatója
17.15 – Lőrincz Rebeka balettánc-előadása
17.20 – Bicskei Róbert próza
17.35 – Pesti Johanna népdal
17.50 – Hajdu Éva, Farkas Ibolya és Csöme Tibor (harkányi nótások)
18.10 – Romatest cigány tánccsoport
18.30 – alsószentmártoni zenészek (Balogh Márk, Ignácz Péter Pál)
19.00 – Siklósi Tenkes Vegyeskar (vezényel: Kunváriné Okos Ilona)
19.30 – Tóth Éva és Leblanc Győző „Hol van az a nyár” című nosztalgiaműsora.

A rendezvény helyszíne: Drávaszabolcs Ifjúsági Park (rossz idő esetén: tornaterem, faluház, művelődési ház)

TéBa – Fotó: Pixabay