Kezdőlap Kultúra „Ezek tesznek...

„Ezek tesznek minket siklósivá, baranyaivá!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Siklóson szerdán tartották a hétvégén megrendezendő Értékfesztivál sajtótájékoztatóját, melyen Riegl Gábor polgármester mellett dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke is tiszteletét tette. Mindketten kiemelték az értékek, hagyományok tiszteletét, és azok továbbörökítésének fontosságát.

Az idei évben rendhagyó programmal készülnek a szervezők, hiszen a Megyenapot összekötik az első Értékfesztivál megrendezésével. Így a vármegyei közgyűlés megtartása, illetve a kitüntetések átadása mellett számos programmal kedveskednek az érdeklődőknek.

– Hogy miért Siklós? Arra több érvet is fel tudok hozni: egyrészt a vár és környezete olyan védendő érték, amely nem véletlenül került be a történelmi emlékhelyek körébe. Ennél jobb helyszínt nehéz lett volna találni. Másik fontos motivációnk az volt, amikor a Megyenapnak helyszínt kerestünk, elismerésemet szerettem volna kifejezni a polgármester úr példaértékű munkája iránt, amit az elmúlt években véghezvitt a fejlesztések, a közösségek erősítése terén. Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk ezt megköszönni neki, illetve a siklósiaknak – mondta dr. Őri László.

Véleménye szerint ezek a közös rendezvények siklósivá, baranyaivá tesznek mindannyiunkat. Feladatunk és felelősségünk van azzal kapcsolatban, hogy az értékek átörökítésének hagyományát és kultúráját megteremtsük. Arra biztatta a vármegye lakosságát, hogy kerekedjenek fel, mert színvonalas program várható október 13-14-én.

– Nagyon örültünk a dátumnak, mert ez a rendezvény egy nagyon jó átkötő a nyári szezon, a vár dübörgésének, illetve a turisztikai szezonnak a lezárása, és a meghittebb, adventi rendezvénysorozatunk között. Nagyon fontos az a minőség, amit a rendezvény képvisel. Olyan városban élünk, mely mindig meghatározó volt Baranya életében, 53 települést ebbe a járásba tömörítve. Oktatási, kulturális, civil szervezetek tekintetében is kulcsszereplője a mi városunk – emelte ki Riegl Gábor, Siklós polgármestere.
A továbbiakban röviden kifejtette az értéktár munkájának fontosságát, hiszen olyan „kincseket” tárnak fel, melyeket még a siklósiak sem ismernek, akár hagyományokról vagy egyéb értékekről legyen szó. Ez pedig nemcsak a város életében, hanem vármegyei szinten is kiemelkedő tevékenység.