Kezdőlap Kultúra A karácsonyi ...

A karácsonyi dekorációk megálmodója

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Évről évre egyre gazdagabb és látványosabb dekorációval készül Siklós az ünnepekre, a helyiek és idelátogatók legnagyobb örömére. Idén újabb elemekkel bővültek a karácsonyi díszek, még meghittebb hangulatot varázsolva. Tódor Ágnessel, a Városgondnokság munkatársával beszélgetünk, akinek nagy szerepe van ebben.

Hogy jött az ötlet, hogy a városban jó lenne karácsonyi dekorációkat elhelyezni?

– Pár évvel ezelőtt még a zenélő szökőkútnál volt a karácsonyfa, az volt feldíszítve. A vezetünk, Miklós-Takáts Marietta mondta, hogy találjunk ki valamit a körforgalomba. Azzal indult a város „átöltöztetése”. A következő évben a karácsonyfa átkerült a Mária utcába, akkor gondoltam, hogy lehetne itt egy Mikulás szobáját is készíteni, hogy betekintést nyerhessenek a gyerekek arról, hogyan él a Mikulás. Korábban láttam hasonlót Pécsett, és nagyon tetszett. Aztán mindig új ötletek jöttek. Vannak alkalmazások, barkácsoldalak, ahol lehet jó dolgokat találni, illetve a helyi virágboltok kirakatai is nagy segítséget jelentenek. Otthon is mindig készítettem dekorációt húsvétra, karácsonyra.

Nemcsak a dekorálás a fontos, hanem az is, hogy újrahasznosított tárgyakból készüljenek az egyes darabok!

– Minden újrahasznosított anyagokból készült. Amit a Városgondnokság az egész éves munkája alatt leszerelt vagy nem használt fel fa, illetve vasanyag, hiszen minden jó valamire. Nagyon jó a karbantartó csapat, félrerakják azokat a darabokat, melyek jók lehetnek. Mi pedig két hónappal karácsony előtt megnézzük őket, addigra összegyűjtünk képeket különböző dekorációkról. Nagyon ügyesek a munkatársak, és hajlandóak is dolgozni. Mindent lefestünk, felújítunk. A festéken kívül nagyobb költség nem merül fel.

Hány fős csapat szorgoskodik a karácsonyi dekorációk elkészítésén?

– Olyan 12-15 fős csapat, akik alkotnak, de kell ide férfierő is, a rakodók, fűnyírós kollégák, akik telephelyen belül szállítják ezeket. Tulajdonképpen a Városgondnokság összes munkatársa segít valamilyen mértékben. Szinte már mindenki be van vonva a feladatba. Van egy nagy csarnokunk, ott állítjuk össze a dekorációkat. Mindenkinek van ötlete, hogyan lehetne őket tökéletesíteni. Utána pedig kiszállítjuk a helyszínre.

Mennyi időbe telik elkészíteni az ünnepi dekorációkat?

– Egy hónap biztosan, nagyon előre dolgozni azért nem tudunk, mert szeretjük az élő fenyőt, azt meg korábban nem tudjuk felhasználni. A fa és fém elemeket természetesen korábban megcsináljuk.

Kinek az ötlete egy-egy újabb helyszín?

– A Városgondnokság vezetője, Hambalkó József figyeli, hogy melyek azok a pontok a városban, amelyek forgalmasabbak, és figyelemfelkeltő lehetne ott egy dekoráció.

Mik a visszajelzések? Örülnek a siklósiak az újabb és újabb dekorációknak?

– Megállítanak az utcán engem, illetve a kollégáimat, hogy elmondják, mennyire tetszik nekik. Hogy visszahozza a gyerekkorukat, olyan jó, hogy van ilyen, és megteremtjük vele a karácsonyi hangulatot a városban.