Kezdőlap Közélet Vizsgálatot i...

Vizsgálatot indított a TikTok ellen az EU, mert „függőséget okoz”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen annak értékelésére, hogy a közösségi médiavállalat megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt a kiskorúak védelmével, a függőséget okozó műveletek, illetve káros tartalmak kockázatainak kezelésével, a reklámok átláthatóságával kapcsolatban, valamint az adatokhoz való hozzáférés területein - számol be az ATV.

Közleményében a brüsszeli végrehajtó testület kiemelte: az előzetes vizsgálatok értékelése, valamint a vállalat által 2023 szeptemberében megküldött kockázatértékelési jelentés elemzése szerint a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok „feltételezhetően nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelésére”.

A fő aggodalomra az alkalmazás használata közben keletkezni képes, úgynevezett nyúlüreg-hatás ad okot, amely akkor jelentkezik, amikor a felhasználókat egy algoritmus alapján olyan kapcsolódó, folyamatosan frissülő tartalommal látják el, amely könnyen függőséghez vezet

– áll a közleményben. Az Európai Bizottság aggályai közé tartozik a kiskorúak nem megfelelő tartalmakhoz való hozzáférésének megakadályozására használt életkor-ellenőrző rendszer is, amely – véleményük szerint – „nem feltétlenül ésszerű, arányos és hatékony”.

Az uniós bizottság eljárása annak megállapítására is irányul, hogy a TikTok megsérthette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt a reklámok átláthatósága és a vonatkozó adatok hozzáférhetőségének területén.

A közlemény Thierry Breton belső piacért felelős biztost idézte, aki azt mondta: a kiskorúak védelme a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály egyik legfontosabb prioritása. A TikToknak mint a gyermekek és tizenévesek millióit elérő platformnak teljes mértékben meg kell felelnie a jogszabálynak, és különleges szerepet kell játszania a kiskorúak online védelmében. Az eljárást az Európai Bizottság annak biztosítására indítja el, hogy arányos intézkedésekkel biztosítsák az európai fiatalok fizikai, szellemi és érzelmi jólétét – mondta.

„Mindent meg kell tennünk gyermekeink védelme érdekében”

– tette hozzá az uniós biztos.

Az eljárás hivatalos megindítását követően az Európai Bizottság folytatja a bizonyítékok gyűjtését, egyebek mellett további információkra vonatkozó kérésekkel, meghallgatások és vizsgálatok lefolytatásával. Az uniós testület további végrehajtási lépéseket is tehet, például ideiglenes intézkedéseket és meg nem felelési határozatokat hozhat, ugyanakkor elfogadhatja a TikTok azon kötelezettségvállalását, hogy orvosolja az aggodalmakat az eljárás tárgyát képező ügyekben.

Szabad a politikai vélemény

A TikTok-ot számos liberális, baloldali, demokrata szervezet támadta korábban azért, mert „túlzottan szabadon ad teret politikai véleményeknek”, és ez többek szerint „káros és veszélyes”. A platformon ugyanis – más közösségi médiumokkal ellentétben – valóban színesebb a politikai tartalom, nem egyirányba húz.