Kezdőlap Közélet Végre leszedt...

Végre leszedték a kommunista párt emléktábláját Siklóson

 

 

Polgári kezdeményezésre távolították el a Magyar Kommunista Párt Siklósi Alapszervezetének megalakulására emlékeztető táblát június 10-én Siklóson. A város főutcáján álló egyik ingatlan homlokzatára elhelyezett jelképet közösen emelte le Riegl Gábor és Nagy Csaba országgyűlési képviselő.

Polgári lakossági kezdeményezés volt, többen jelezték, hogy vannak olyan emléktáblák és különböző elemek, amelyek a kommunista időszak és diktatúra időszakára, illetve az akkor elkövetett eseményekre emlékezteti a siklósiakat – fejtette ki a Téma Baranya kérdésére Riegl Gábor polgármester.

A város polgármestere hozzátette: az önkormányzat részéről jelenleg is zajlik az utcanevek felülvizsgálata, a tábla eltávolítása szorosan összefügg a folyamattal. „Ez egy olyan tevékenység, amit sosem lehet lezárni, a mai esemény ezért fontos mérföldkő volt az önkormányzat életében. Az újonnan megalakult testület tevékenységében pedig az első olyan alkalom volt, amikor a fájó múlt egy jelképét próbáljuk meg eltávolítani a közterületeinkről” – emelte ki Riegl Gábor.

A tábla 1945 óta emlékeztette a lakosságot a rendszerváltás előtti időszak viszontagságaira és arra, hogy a város főutcáján található épületben alakult meg a Magyar Kommunista Párt Siklósi Alapszervezete. A polgári kezdeményezés után az önkormányzat – a társasház tulajdonosaival egyeztetve – végül június 10-én távolította el a kommunista rendszer jelképét.

A tábla levétele már 32 évvel ezelőtt időszerű lett volna – emelte ki az eseménnyel kapcsoltban Nagy Csaba országgyűlési képviselő. Hozzátette: a várost 2019 óta vezeti polgári testület, a tábla eltávolítása már többször felmerült. A koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldása után, ma a kezdeményező lakosokkal közösen hajthattuk végre az akciót. ”Remélem, hogy a történelemnek ezzel a részével jelképesen végleg leszámoltunk Siklós városában – hangsúlyozta.

A lakossági kezdeményezéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy a politikának mindig figyelnie kell a polgári gondolatokra. Nagy Csaba szerint a mai eseménnyel a történelemnek egy olyan szeletét vették le jelképesen a falról, amit a magyar társadalom 1990-ben, a szabad választásokon már elhelyezett a történelem megfelelő fakkjában.