Kezdőlap Közélet Mackó kiállít...

Mackó kiállítást szerveztek a Napsugár óvodában

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Dél-Zselic Óvodái, Bölcsődéje és Konyhái intézmény szigetvári Napsugár óvodájában szervezték meg hagyományteremtő szándékkal a Mackó kiállítást. Nem titkoltan azért is, hogy köszönetet mondjanak a családoknak azért, hogy kitartottak óvoda pedagógusai mellett, bizalommal és szeretettel fordultak hozzájuk akkor is, amikor az intézmény nehéz időket élt át.

Február másodika, Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, melyhez a népi világban számos hiedelem, szokás, idő- és terményjóslás tartozik. Mind közül talán a legismertebb a medvékhez tartozó időjóslás. Ha február második napján felébred a medve, kibújik a barlangjából és meglátja az árnyékát, megijed tőle, visszabújik és még negyven napig tart a tél. Borús idő esetén a medve nem látja meg az árnyékát, ami azt jelenti, hogy már közeleg a tavasz.

Ezen jeles nap alkalmából a szigetvári Napsugár óvoda Maci csoportja úgy döntött, hogy Mackó kiállítást szervez. Az óvoda összes csoportjával karöltve, gyermekek, szülők, pedagógusok együttműködésével közel 250 darab plüssmackó gyűlt össze a kezdeményezésre. A kiállítás főszereplői a Mackók, akik különböző szituációkban, élethelyzetekben lettek megörökítve. Látható motoros Mackó, piknikező Mackó társaság, fényképész Mackó és modelljei, sportoló Mackók, buszsofőr Mackó és az utasai, bábelőadás a Mackóknak, zenész Mackó, mini Mackóvilág, a klasszikus Mackó barlang és természetesen az örök hó birodalmában élő jegesmackók illetve családi idillben Mackó Papa és az unokái, ahogy mesét olvas. A kiállítás vendégeket is fogadott: a Százholdas Pagony összes lakóját szívesen vártuk egy finom mézes uzsonnára. Így A.A. Milne Micimackója mellett helyett kapott Malacka, Füles, Nyuszi, Tigris és Bagoly is.

– Pedagógusként legfőbb célunk a gyermekeknek örömöt okozni, látni a boldog kis arcukat. A kiállítás rendkívül népszerű lett, nem csak a gyermekek, de a szülők körében is. A varázslatos Mackóország elbűvölte a látogatókat. Az élmény átadáson túl fontosnak tartjuk az értékközvetítést, így irodalmi műveket, könyveket, verseket ismertettünk a szülőkkel. A látogatás alatt Mackó dalok szóltak, így több érzékszervet is be tudtunk vonni az élménybe. Ajándékba Maci nyomdát és színezőt kaptak a gyerekek – közölte lapunkkal Jancsula Ilona, óvodapedagógus, szakmai munkaközösség-vezető és Hornyák Anita óvodapedagógus.

Az óvodát hosszú felújítási munkálatok után idén szeptemberben töltötte meg újra gyerekzsivaj, öröm és boldogság. Szeretnék a Maci kiállítással értéket és hagyományt teremteni, mely minden évben megnyitja kapuit. Ezzel is köszönetet mondva a családoknak, hogy kitartottak az óvoda pedagógusai mellett, bizalommal és szeretettel fordultak hozzájuk a nehéz időkben is.