Kezdőlap Közélet Huszonöt éves...

Huszonöt éves a magyarbólyi polgárőrség

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarbólyi polgárőrség idén ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját. Hódi László határőr alapította, 2020-tól pedig Horváth Ferenc vezeti. 53 lelkes tagja van, három falut: Ilocskát, Kislippót és Magyarbólyt öleli fel a tevékenységük.

Ahogyan a polgárőrök vezetője fogalmaz, semmilyen extrém időjárás: hideg vagy nyári meleg nem akadályozhatja meg őket abban, hogy feladatukat a legnagyobb körültekintéssel és legjobb tudásuk szerint elvégezzék. Számos tevékenység tartozik hozzájuk, melyek célja a lakosság biztonságának növelése, és a bűncselekmények megelőzése. Határvédelemmel, drónos felderítéssel is foglalkoznak, ezenkívül gyakran besegítenek a rendőrség munkájába, például éjszakai szolgálat során vagy amikor a szabadságolások miatt kevesebben dolgoznak.
Egyik fontos vállalásuk, melyet egész tanévben teljesítenek, a zebra felügyelet az iskola és a buszmegálló környékén.

Az egyik polgárőr az iskola előtt ügyel a gyerekek biztonságos átkelésére az országúton, kollégája pedig a diákok buszról való fel-és leszállását segíti.

A szülők legnagyobb megelégedettségére végzik ezt a tevékenységüket, hiszen így biztonságban tudhatják gyermeküket. A polgárőrök vállalásának egy szomorú eset adta az apropóját, amikor egy kislányt elsodort az autó.

Fél évvel ezelőtt felmerült annak ötlete, hogy az egyedülálló időseket hetente egy-két alkalommal meglátogatják, beszélgetnek velük, hogy érezzék a törődést, és társaságot biztosítanak számukra, illetve körbenézzenek a házukban, udvarukon, hogy minden rendben van-e? Biztonságban vannak-e?

A rengeteg feladat mellett készülnek a huszonöt éves évfordulójuk megünneplésére. Ez komoly szervezést igényel, hiszen a társpolgárőrségeket is szeretnék meghívni a rendezvényre.