Kezdőlap Közélet Évről évre eg...

Évről évre egyre több érdeklődőt vonz a Vince-napi vesszőszentelés

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei siklósi Vince napi vesszőszentelésnek két fontos üzenete van: a közösség összetartó erejének fontossága, illetve a pincék és Siklósi Hegyvidék folyamatos fejlesztése.

Máger Róbert a Pécsi Székesegyház plébánosa, az Egyházmegyei Hivatal irodaigazgatója Szent János evangéliumából olvasott fel egy idézetet, mely nagyon fontos dolgokra tanít.

– Az ember kapcsolatokban élő lény, csak így tudunk fejlődni, előre haladni. A szőlővessző is kapcsolódik a szőlőtőhöz, hogy abból kifejlődve termést hozzon. Mi Istenhez akarunk csatlakozni, ugyanakkor egymáshoz is, melynek szép példája ez a mai ünnep. Együtt tudunk előre haladni, együtt érdemes nekünk munkálkodni, még akkor is, ha sok mindent külön-külön teszünk – hangsúlyozta Máger Róbert.
Mint mondta, a lényeget az adja meg, hogy Isten szeretete összekapcsol bennünket, értelmet ad a mindennapi munkának, melyet a szőlőben vagy máshol végeznek az emberek, és értelmet ad az életnek.

Riegl Gábor, Siklós város polgármestere örömét fejezte ki, hogy évről évre egyre többen vesznek részt a Vince napi vesszőszentelésen.
– Vannak azok az emberek, akik nagyon fontosnak tartják elődeink munkáját, tisztelegnek előttük. Tudjuk, hogy a jelenben ezt tovább kell vinnünk, és nincsen jövőnk, ha ezeket az élményeket minőségi módon nem tartjuk életben.

Véleménye szerint két irány fontos a város szempontjából. Az egyik, hogy együttműködjenek azokkal a civil szervezetekkel, egyesületekkel és kezdeményezőkkel, akik életben tartják ezeket a rendezvényeket. Másrészt itt van a szakma, a Borút, ami a városnak hatalmas segítséget jelent, és akik nélkül ezeket az eseményeket nem lehetne minőségi módon megélni.

– Fontos, hogy 5, 10 és 100 év múlva is itt tudjunk állni, és az utódaink legalább annyira fontosnak tartsák a Vince napot, mint mi. Az egyik feladatunk, hogy folyamatosan fejlesztenünk kell, ebben kiemelt prioritást élvez a hegy. Minden évben újabb fejlesztésekről tudunk beszámolni, 2021/2022-ben tudtuk elindítani azt a programot, mely a hegy infrastrukturális fejlesztéséről szól, tavaly egy közel 200 milliós fejlesztést sikerült átadnunk, és szeretnénk ezt a jövőben is továbbvinni.

Fontos a tevékenység, melyet a pincetulajdonosok végeznek, hogy az ideérkező vendégek is lássák, ez egy fejlődő, aktív település. Mint mondta, a város elsődleges küldetése, hogy ez a közösség gyarapodjon, élje meg a Vince napot, amely 2022 óta megyei érték, valamint a többi hegyhez kapcsolódó ünnepet. Végül mindenkinek nagyon jó munkát és termést kívánt.

Ipacs Szabó István, a Tenkes Hegyközség elnöke szerint nincs még egy növény, ami annyira ki van téve az időjárás viszontagságainak, mint a szőlő.

– Azon túl, hogy termést hoz, nem mindegy, milyen évjárat születik. A bor az egyetlen, melynek nem száraz adatalapja van, hanem minden egyes terméket külön kell elfogadtatni. Nincs még egy olyan élelmiszer, mely ilyen szigorú szabályok szerint hozható csak forgalomba.
Vince napon nemcsak a vesszők megszentelése történik, sorra látogatják a nyitott pincéket, és a 2023-as borok minősítése is zajlik.