Kezdőlap Közélet Csecsemőgondo...

Csecsemőgondozási verseny Siklóson

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Érdekes verseny zajlott nemrég a Vöröskereszt szervezésében, melyen nyolc csapat vett részt a siklósi iskolákból. A csecsemőgondozási vetélkedőn számos gyakorlati feladat várt a tanulókra, kiemelve a családtervezés, a várandósság és a kisbabákkal való foglalkozás fontosságát. Wenhardtné Sipos Anita iskolavédőnő lelkesen mesélt a csapatok szerepléséről.

Hogyan jött az ötlet, hogy részt vegyenek ezen a versenyen?

–A Vöröskereszt minden évben megrendezi a csecsemőgondozási versenyét, melyre sajnos évről évre egyre kevesebben jelentkeznek. Mi – a Siklósi Védőnői Szolgálat – 2022-ben a szervezettől függetlenül a Siklósi Önkormányzat támogatásával szerveztünk egy helyi versenyt, melyet nagy érdeklődés kísért, és sok tanulót sikerült rá felkészítenünk. Ekkor figyelt fel ránk a Vöröskereszt, és mivel a megyében egyedülálló volt a felkészítés, ezért a győztes csapatunk meghívást kapott a Kalocsán megrendezett Országos Csecsemőgondozási Versenyre. Együttműködésünk azóta megerősödött, idén már nem önállóan szerveztük meg a versenyt, hanem a Vöröskereszttel együttműködve.

Hány csapat vett részt a csecsemőgondozási versenyen?

–A Kanizsai Dorottya Általános Iskolából három, a Batthyány Kázmér Általános Iskolából egy, a Szent Imre Katolikus Általános Iskolából egy, a Sztárai Mihály Református Általános Iskolából kettő, a Baranya Megyei SZC Garai Miklós Szakképző Iskolából egy, összesen nyolc csapat indult, őket készítettük fel. További jó hír, hogy idén sikerült pár vidéki kolléganőt is megnyernünk a jó ügy érdekében: volt egy csapat Pécsről, Kozármislenyből és Egyházasharasztiból. Mindegyik csapat három főből állt.

Milyen gyakran tartottak felkészítéseket a diákoknak a védőnők?

–Március óta heti rendszerességgel készítettük fel a diákokat, többségében lányokat, de két fiú is részt vett a foglalkozásokon Siklóson.
Meséljen kérem, kicsit a verseny tematikájáról!

Elsősorban gyakorlati jellegű csecsemőgondozási feladatok voltak így például: pelenkázás, a köldökcsonk kezelése, a csecsemő fürdetése, öltöztetése, a betegségekkel kapcsolatos tennivalók – lázmérés, lázcsillapítás, orrszívás. Külön témakörként jelent meg a csecsemő újraélesztése.

Csecsemőtáplálás kérdéskörével foglalkozó állomáson egy 8 hónapos csecsemő számára megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket és húsfélét kellett kiválasztani a számtalan „kakukktojás” közül. A csecsemő életkorának megfelelő játékok kiválasztásáról szóló helyszínen, pedig az elektronikus eszközök kerültek előtérbe, hogy ezek minél később kerüljenek a gyerekek kezébe, hiszen rendkívül károsak a gyerekekre nézve. Egyik legmókásabb, kihívást jelentő feladat a csapatok számára a csecsemő babahordozóban rögzítése volt, mindezt türelemmel, időmérésre.

Mit tapasztalt a tanulók elhivatottságával kapcsolatban?

–Nagyon lelkesek voltak, tavaly a hetedikeseket kerestük meg a verseny lehetőségével, idén már a hatodikosokat is. Nagyon érdeklődőek voltak, jó hangulatban teltek a felkészítések, egyáltalán nem voltak könyvszagúak. Az iskolák is partnerek voltak ebben, nagyon hálás vagyok nekik ezért. Egészségnevelési szempontból a családi életre felkészítés kiemelt feladatunk marad a jövőben is. A versenyt középiskolai kategóriában ebben az évben a Garai Miklós Szakmunkásképző csapata nyerte Varga Judit kolléganőm felkészítésével, így ők jutottak tovább az országos versenyre.