Kezdőlap Közélet 6 milliárdot ...

6 milliárdot költöttek Baranyában vízrendezésre!

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lezárultak a település központi területének csapadékvízelvezetési rendszereinek felújítási munkálatai Martonfán. A közel 100 milliós projekt vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Terület és Településfejlesztési Operatív Programban.

A beruházás célja volt Martonfa belterületi vízelvezető rendszerének átfogó felújítása oly módon, hogy kiépülő rendszernek a víz helyben tartására való képessége növekedjen a jelenlegi állapothoz képest.

A projekt a belterület vízkárveszélyeztetettség szempontjából kritikus területein a vízelvezető rendszer fejlesztésére koncentrál. Ennek keretében a Köztársaság utca, a Szabadság utca, a Petőfi és Akácos utca területén újultak meg a csapadékvíz-elvezető rendszerek folyóka és víznyelőrácsok építésével, mederkotrással, a befogadó árok fejlesztésével.

A projekt keretében önállóan nem támogatható tevékenységként a helyi lakosság szemléletformálására irányuló akció valósult meg, mely az ésszerű és tudatos vízgazdálkodás elősegítését, valamint a projekt eredményének megőrzését szolgálta.

Az átadón Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke elmondta, napjaink egyik legnagyobb kihívása a szélsőséges időjárás okozta károk kivédése. A vármegyei vezető kiemelte, az elmúlt években több mint 6 milliárd forint értékben vármegye szerte 49 helyszínen sikerült hasonló beruházásokat megvalósítani, mellyel a helyben élők anyagi javait tudják megvédeni.

Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője az átadón elmondta, a csaknem 100 millió forintos beruházás komoly jelentőségű a mindössze néhány száz lelkes település életében.

A fejlesztés 2023. októberében zárult, így a lakosok már teljes mértékben élvezhetik a kialakított infrastruktúra által biztosított védelmet.