Kezdőlap Egészség A hatékonyabb...

A hatékonyabb lombik érdekében fejlesztenek új berendezést Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mesterséges megtermékenyítés során beültetetendő legéletképesebb embrió kiválasztását segítő berendezés kifejlesztésén dolgoznak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

    A PTE közleménye szerint bár a mesterséges megtermékenyítéssel megfogant magzatok száma a meddő párok egyre növekvő száma miatt világszerte nő, de még mindig csak minden harmadik beültetés jár sikerrel, ráadásul ez az arány az anya életkorának előrehaladtával tovább csökken.
    Közölték: az egyetemen működő Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium munkatársai egy olyan inkubátor fejlesztésén dolgoznak, amely az embrió által kibocsájtott fotonok alapján képes kiválasztani a legéletképesebb embriót, ezzel is növelve a beültetés sikerének az esélyét.
    A tájékoztatáshoz mellékelt videofelvételen Bódis József vezető kutató felhívta a figyelmet arra, hogy az ikerterhességek nagyobb kockázata miatt a modern világban az egyetlen embrió beültetésével járó beavatkozások dominálnak és komoly szakmai, továbbá etikai kérdés, hogy az orvosok mely embriót választják ki és ültetik be.
    Közölte: az embriók – mint minden élő sejt – bocsátanak ki elemi fényrészecskéket, fotonokat, az új berendezéssel pedig ezek mennyiségét lehet mérni; segítségével így ki lehet választani a legéletképesebb, beültetésre, megtapadásra legalkalmasabb embriókat.
    A berendezés szabadalmi eljárását már elindították, a szakma részéről már most nagy érdeklődéssel várt eszköz tesztelése pedig 2024 elején kezdődhet meg – hangzott el a bejátszásban.