Kezdőlap Közélet Az idei adven...

Az idei advent a takarékosság és környezettudatosság jegyében zajlik

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Példaértékű a városvezetés és a képviselő-testület azon törekvése, hogy a nehéz gazdasági helyzetben egy szerényebb, ugyanakkor meghittebb ünnepi dekorációval készülnek. A korábbi díszek mellett újak is megjelennek, maradék és újrahasznosított anyagok felhasznosításával. Siklóson nem az anyagiak, hanem az emberek, pontosabban a városgazdálkodás munkatársainak hozzáállása az, ami széppé varázsolja az ünnepet. Ők készítik ugyanis saját kezűleg a karácsonyi díszeket.

Riegl Gábor polgármester elmondta, hogy idén nem helyezik ki a fabódékat, ugyanakkor szerették volna, ha a lakosok és az idelátogatók számára kedveskedhetnének hasonló ünnepi kitelepüléssel. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot a helyi vállalkozókkal, és felajánlották, hogy rendelkezésükre bocsájtják az előttük lévő közterületet, ahol karácsonyi dekorációval és egyéb érdekességekkel várhatják a vendégeket. A vállalkozók pozitív hozzáállása örömteli a polgármester számára. Az elkövetkező napokban természetesen az adventi dekorációk kihelyezése élvez prioritást Siklóson. A fő helyszínek maradtak: a Posta park, a zenélő szökőkút környezete, a Mária utca, illetve Máriagyűdön a Közösségi Ház előtti terület.

Hirdi Attila városüzemeltetésért felelős alpolgármester örömmel újságolta az ünnepi dekorációkkal kapcsolatos új elemeket:
– A Posta parkban diótörők lesznek, a selfi pontot – mely egész évben nagy népszerűségnek örvend, hiszen évszakonként változtatjuk a dekorációját – is kicsinosítottuk. Itt egy hatalmas fényfüzér lesz. A szökőkútnál lévő körforgalom területén fenyőfa makettet állítottunk fel. Ez újrahasznosított anyagból készült. Természetesen ismét megjelenik majd a gyönyörű Betlehem, a szökőkút pedig az adventi koszorút szimbolizálja. Ez úton is köszönetet szeretnék mondani kollégáimnak: Miklós-Takács Mariettának, Tódor Ágnesnek és Hambalkó Józsefnek.
A Mária utca végén kedden állították fel a Mindenki karácsonyfáját, melyet Görcsönyből szállította ide egy lakossági felajánlásnak köszönhetően. Máriagyűdön is kihelyezték a fenyőt, melyet egy helyi lakos bocsájtott a város rendelkezésére. Szintén a Mária utcában lesz a népszerű Mikulás szobája, és egy új, látványos elemmel is kedveskednek a lakosoknak, egy nagy fényalagúttal.

Az adventi időszak november 27-én kezdődik, ekkor gyújtják meg az első gyertyát, az egyházak képviselőivel együtt.
December 4-ére a nemzetiségi önkormányzatok, 11-ére a helyi intézmények készülnek karácsonyi műsorral. 18-án, advent utolsó vasárnapján a Siklósi Vár Lovagtermében kerülnek átadásra az „Év sportolója” és a „Siklósi Gyémánt” díjak. Ezután a vár dolgozói várják sok szeretettel az érdeklődőket.

A siklósi adventi készülődés és ünnepi dekoráció jó példa arra, hogy a nehéz anyagi helyzetben is csodás dolgok hozhatók létre akarással, összefogással, kreativitással.