Kezdőlap Gazdaság Kisbolt-nyitá...

Kisbolt-nyitás: nem hagyták magukra őket

MTI/Ruprech Judit
Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A falusi kisboltok infrastrukturális fejlesztésére ötvenmilliárd, működtetési támogatásukra további nyolcmilliárd forintot biztosított a kormány a Magyar falu programban – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a baranyai Ivánbattyánban.

Gyopáros Alpár a Magyar falu program keretében elkészült helyi kisbolt átadásán azt mondta: a múltban komoly veszély fenyegette a falvakat, ugyanis a szocialista kormányok alatt a közszolgáltatások színvonala romlott, így – például boltok, bölcsődék hiánya, rossz minőségű utak, járdák miatt – a falusiak közül egyre többen költöztek városokba.

Hozzátette: amikor a miniszterelnök meghirdette a programot, azt a célt fogalmazta meg, hogy ez a folyamat álljon meg, ha lehet, forduljon a visszájára, egyúttal javuljon a falvakban élők életminősége, és idővel érje el vagy haladja meg a városokban élőkét.
Mindehhez a közszolgáltatásokat kell javítani, azaz utakat, közösségi tereket, járdákat, közintézményeket, óvodákat, orvosi rendelőket, iskolákat kell felújítani vagy újakat építeni – jelentette ki.

Gyopáros Alpár hozzátette: a kormány éppen ezért már az első évben pályázatokat írt ki az önkormányzatok számára, így minden olyan kistelepülés, amely fejleszteni akarta a közszolgáltatásait, tudott részesülni az ehhez szükséges forrásokból.

A program 2020-ban a kistelepüléseken működő civil szervezetek támogatását is magában foglalta, 2021-től pedig a piaci szolgáltatások, így a falusi kisboltok fejlesztésének, újranyitásának a támogatása is elindult – jelezte a kormánybiztos.

Kiemelte, a kisboltok támogatására azért van komoly szükség manapság, mert ezek az egységek mindig is hátrányban voltak a nagy városi multikkal szemben, és jelenleg is „ki vannak téve az elhibázott szankciók okozta energiaválságnak és inflációnak”.

Beszámolt arról, hogy annak a 2021-es pályázatnak az eredményeként, amelynek köszönhetően a csütörtökön átadott ivánbattyáni kisbolt is megújult, országszerte mintegy másfél ezer falusi bolt újult meg és részesült működési támogatásban.

Ismertetése szerint a kormány eddig ötvenmilliárd forintot költött a boltok infrastrukturális fejlesztésére, ezen felül nyolcmilliárdos forrást nyújtott működtetési támogatásukra.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: vigyázni, figyelni kell a falvakra, a falvakban élők igényeire.

Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a Magyar falu program egységesen, minden ötezer lakos alatti települést kedvezően érint, és szinte nincsen olyan kistelepülés a választókörzetében, illetve az országban, amely nem részesülhetett a fejlesztésekből.