Kezdőlap Időjárás Gyötrelem jön...

Gyötrelem jön: támadnak a gyötrő rovarok

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tíz napon belül érezhetően emelkedő szúnyogártalomra készüljünk – közölte a Pécsi Tudományegyetem az újonnan létrehozott közösségi oldalán.


A szakemberek adatai szerint a csípőszúnyogok első generációjának száma ugyan megtorpant, a közelmúlt rendkívüli csapadékmennyisége és a közeljövő várhatóan meleg és napos időjárása azonban már kelteti a következő generációt.

A heti mintavételezés során először csapdáztak a csípésártalomban jelentősebb szerephez jutó, beszédes magyar névre hallgató gyötrő szúnyogot (Aedes vexans).

Azt javasolják, hogy a kertünkben kialakult apró tenyészhelyeket ellenőrizzük, például a kertben található virágalátéteket, a háziállatoknak kitett itatókat, vagy pedig az olyan kisebb-nagyobb helyeket, ahol összegyűlhet a víz.

A szakemberek szerint ugyanis már egy pohárnyi vízben is több száz szúnyog kelhet ki, amelyek aztán előszeretettel támadnak meg bennünket.