Kezdőlap Baranya Védeni kell a...

Védeni kell a gilicéket, a cakókat és az eszterágokat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A gólyák biztonságos költését az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartókkal segíti az egyik energiacég, amely a kerecsensólymoknak is újabb költőládákat helyez ki.

Új gólyafészek-tartók kihelyezésével, fészek-kikönnyítésekkel, a megrongálódott fészkek javításával és madárbarát hálózati burkolatokkal teszi biztonságossá a gólyák költését az E.ON – közölte az energiacég.

Az idei szezonban több mint 100 ponton helyeznek ki új fészektartókat, a legtöbbet Baranya, Tolna és Somogy megyében. Az új fészektartókkal együtt idén már 3000-nél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat az E.ON dunántúli és Pest megyei áramhálózati oszlopain.

Azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg.

Magyarország egyik legkedveltebb madara a fehér gólya vándorlása során több mint 12 ezer kilométert tesz meg. Az akár Dél-Afrikából érkező gázlómadár hazánk mellett több európai országot választ költőhelyének.

A jellemzően emberi környezeteben élő madár népi elnevezési között megtalálhatjuk a gilice, cakó vagy eszterág kifejezést is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület többször választotta az év madarának.

Az is kiderült, hogy az E.ON újabb mesterséges költőládákat szerel a nagyfeszültségű oszlopaira, hogy segítse a vándor- és kerecsenskerecsensólymok szaporodását.

Az év madarának választott kerecsensólyom európai állományának több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel.

A mesterséges ládákban költő pároknak átlagosan egy fiókával többet sikerül felnevelniük, mint a természetes fészkekben. Az E.ON nagyfeszültségű oszlopain lévő költőládáinak száma idén száz fölé emelkedik.

A 2023-24-es szezon madárvédelmet szolgáló fejlesztései az E.ON Hungária Csoport területén több száz millió forintos költséggel járnak, melyet az energiacég finanszíroz.