Kezdőlap Baranya Csődbe mehet ...

Csődbe mehet Szigetvár: vizsgálják a városvezetés körüli anomáliákat

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A sajtóból tudta meg a szigetvári képviselő-testület, hogy rendőrségi nyomozás és komoly problémák vannak a Rekreációs Központ körül, olyannyira, hogy a kisváros akár csődbe is mehet, fizetésképtelenné válhat – közölte a Téma Baranya érdeklődésére Fazekas Róbert.


Kapcsolódó cikkünk a témában:


A Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint

elfogadhatatlan, hogy a sajtó előbb képben van, mint a szigetváriak azzal kapcsolatban, hogy mi folyik a városban, ezért vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték az ügyben.

Szeretnék hiteles információk birtokában kideríteni, ki hibázott, és kit terhel a felelősség azért, hogy most több százmillió forintot követelnek a városon, amibe belerokkanhat Szigetvár.

– Tisztázni szeretnénk, mert tudnia kell a szigetváriaknak, hogyan fordulhatott elő, hogy a rendőrség is nyomoz és az irányító hatóság is vizsgálódik.

Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de akár csődbe is mehet a város, ami beláthatatlan következményekkel járna, ez pedig nem maradhat felelős nélkül.

Nem a sajtóból akarunk tájékozódni, hanem a hatóságoktól, hiteles forrásokból – közölte érdeklődésünkre Fazekas Róbert, aki igencsak aggódik a városért.

Szerinte rendkívül elhibázott lett a rekrációs központ, ami teljes kudarc. Nem csak, hogy duplájába került annak, amivel számolt az önkormányzat, de még csak nem is használható arra, amire kitalálták. Az eredeti terv szerint ugyanis ide pihenni és feltöltődni jártak volna az emberek, akár vidékről is, most azonban erre alkalmatlan, a játékok sem épültek meg. Ráadásul még több pénzét viszi el Szigetvárnak folyamatosan, mert komoly fenntartási költségei is vannak.

A város jövője a tét

Fazekas szerint Vass Péter polgármester cinikusan fogadta a vizsgálódbizottság felállását.

– Éles szóváltásom volt Vass Péterrel, mert úgy érzem, cinikusan állt hozzá a vizsgálóbizottsághoz, de ez túl komoly ügy ahhoz, hogy cinizmussal legyen körülvéve. Főleg azért, mert a városvezetés kifogásait és magyarázatait a hatóság sem osztotta, nem fogadta el – magyarázta Fazekas.

Amint arról a Téma Baranya is beszámolt:

duplájára drágult, tartalmában csökkentett, játszótér nélkül megépült rekreációs parknál több tételt kétszer akart elszámoltatni az önkormányzat, amit az irányító hatóság megtagadott, és 262 millió forintot nem fizet ki a városnak. A bölcsőde felújításánál 72 millió kötbért nem érvényesített a vállalkozóval szemben a helyhatóság, emiatt nyomozás indult.

A Magyar Narancs arról írt, hogy miközben a rekreációs központ kivitelezési díja duplájára emelkedett, a műszaki tartalma csökkent. Amire a szigetváriak vágytak a rekreálódásukhoz, nem valósult meg. Sem a fedett játszóház, sem a játszótér, sem a kültéri fitnesz pálya.

A rekreációs központ miatt költségvetés csalás és hűtlen kezelés miatt tettek feljelentést, összekötve a Napsugár óvoda felújításával, amelynek kivitelezőjével szemben Szigetvár önkormányzata közel 72 millió forint kötbért engedett el. A Baranya megyei Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés gyanújával folytat nyomozást az önkormányzat projektjeivel kapcsolatban, de a NAV szintén nyomoz, továbbá az Integritás Hatóság és a Közbeszerzési Hatóság is.

A lapnak

Vass Péter elismerte, hogy nincs elég pénz a város kasszájában, a visszautasított számlák fedezete nem áll a város rendelkezésre.

(Címlapkép forrása: Dr. Vass Péter polgármester hivatalos özösségi oldala)