Kezdőlap Sport A pécsi labda...

A pécsi labdarúgás nagyjai előtt tisztelegtek a baranyai vármegyeszékhelyen

Fotó: Pixabay
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gálaestet tartottak az élvonalbeli pécsi labdarúgás egykori kiváló játékosai, edzői, sportvezetői tiszteletére a baranyai vármegyeszékhelyen. Liszkai Dezső, a Labdarúgó Módszertani Központ igazgatója a Pécsi Labdarúgás Nagyjaiért Alapítvány és a PMSC Egyesület hatodik alkalommal, a Pécsi labdarúgás napján tartott eseményén azt mondta: Pécs mindig az egyik központja volt a magyar labdarúgásnak, azon kell dolgozni, hogy visszaadják a pécsi futball régi fényét. Ehhez minden lehetőség adott: az agglomeráció, a városvezetés támogatása, a gazdasági szereplők hozzáállása – jegyezte meg a szakember. Úgy vélte, „szakmailag kell összerakni egy futballszindikátust” és hamarosan nemcsak lány-, fiúakadémia is lesz a városban.

Szavai szerint közös szakmai koncepcióra van szükség, „a labdarúgás táplálékláncában” mindenkinek meg kell találnia a helyét, azt, hogy ki lesz, aki a tehetségközpontokat szolgálja, ki foglalkozik a kiválasztással, ki az óvodai futballal és ki fog dolgozni az elitfutballban. „A szakembereknek össze kell fogni, meg kell alkotniuk a saját filozófiájukat, kiválasztóprogramot, tornákat kell szervezni és egymást segíteni a munkában” – sorolta. Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy a város amiben tud, segíti a labdarúgóklubot és támogatja a helyi foci emlékeinek megőrzését. Dunai Antal olimpiai bajnok, ezüstcipős labdarúgó és edző játékosként és edzőként szerzett élményeiről, tapasztalatiról beszélt a vendégeknek.

Az est zárásaként Róth Antal, az MLSZ szakmai tanácsadója és Belénessy Csaba, a Pécsi Labdarúgás Nagyjaiért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az MTI volt vezérigazgatója labdarúgó életműdíjat adott át Rónai Istvánnak.

A méltatás szerint az 1944-ben született Rónai István 1962-ben lett NB I-es játékos, tagja volt az 1970-ben, a Vásárvárosok Kupájában az angol Newcastle Unitedet legyőző Pécsi Dózsa együttesének. Edzőként 1979-ben az NB I-ig vezette a Pécsi VSK csapatát, szakmai vezetőként megfordult Zalaegerszegen, majd alsóbb osztályokban szereplő baranyai csapatoknál is. „Életműve kitörölhetetlen módon ott marad majd a pécsi labdarúgás történelemkönyvében, bármit is hozzon a jövő” – hangzott el az eseményen.

A baranyai vármegyeszékhelyen minden év november 4-én ünneplik a Pécsi labdarúgás napját, emlékezve a Pécsi Dózsának 1970-ben a Newcastle United fölött aratott 2-0-s győzelmére és továbbjutására