Kezdőlap Közélet Különleges, m...

Különleges, mai fiataloknak szóló Passiót rendeznek Harkányban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 

 

A harkányi Jézus Szíve Plébánián április 1-jén, szombaton 19:30-kor rendezik meg a Passiót.

A helyi katolikus egyházközség idén először rendhagyó módon mutatja be Jézus szenvedéstörténetét. A Meskó Zsolt film- és színházi rendező nevéhez fűződő Magyarországi Passió elnevezésű kezdeményezésre szervezett előadás a jelenkor emberéhez igyekszik közelebb hozni Krisztus kínszenvedésének és halálának történetét.

A fürdővárosban szombaton látható misztériumjátékot a plébánia fiatal ministránsvezetője, Létai Hanna szervezi, aki jelenleg a Szegedi Tudományegyetem anglisztika szakos hallgatója. A Karolina Katolikus Egyetemi Szakkollégium tagjaként értesült a Meskó Zsolt irányításával meghirdetett passió rendező-szervező képzésről, melyet a pasaréti plébánia szervezett idén Budapesten. Létai Hanna a Téma Baranya megkeresésére elmondta: „A tanfolyamra azért jelentkeztem, mert szerettem volna valami újat mutatni a híveknek Harkányban. Kifejezni azt, hogy vallásosnak lenni egyáltalán nem unalmas, sőt, izgalmas és új látásmóddal is megközelíthetjük a kereszténységet.”

A fővárosban megrendezett kurzuson a résztvevők elsajátíthatták a színházi tudás alapjait. Betekintést nyerhettek a szervezési és színészi technikákba, a megfelelő kommunikációba valamint a helyes és kifejező színpadi mozgásba.

Harkányi Passió/Fotó: Nyirati Piusz

Létai Hanna kiemelte, céljuk nem az, hogy a környék más, szinte hagyománnyá vált passióival versenyezzenek. A harkányi előadás elsősorban nem a történelmi esemény elmesélését jelenti. Az újragondolt történet középpontjában egy mai huszonéves és Jézus áll.  „Teljesen más szemszögből közelítjük meg a szenvedéstörténetet. Igyekszünk a fiatalokra fókuszálni és reflektálni, hogy ők mit élhetnek meg a hitükben: hogyan fogadjuk el és találjuk meg önmagunkat a Jóistennel való kapcsolatunkban – hangsúlyozta a harkányi ministránsvezető.

A produkciót Meskó Zsolt film- és színházi rendező szövegkönyve alapján rendezték. Különlegességét erősíti továbbá, hogy a Pasaréti Színjátszó Kör biztosította a jelmezeket, a színpadi kellékeket, az emelvényeket valamint a színi társulat eredeti darabjához komponált zenét is.

Ronta László esperes-plébános a készülődésekkel kapcsolatban elmondta, hogy nagy örömmel fogadták Létai Hanna kezdeményezését. Mint hozzátette, Hanna kisgyerek kora óta a plébánia ministránsa, ismerik képességeit és hitéleti aktivitásait.  A harkányi passió célja, hogy lelkiekben megérintse azokat az embereket, akiknek fontos a húsvéti várakozás. Egy új aspektusban és rálátásban lássák meg Krisztus szenvedéstörténetét.

A harkányi plébánia vezetője kiemelte, külön öröm volt számára, hogy már az első alkalomra is sokan jelentkeztek résztvevőnek. „A közösség becsüli, tiszteli és szereti Hanna hozzáállását a hitéhez és vallásához. Szombaton pedig mindenki bizonyosságot nyerhet képességeiről és a közösség összefogó erejéről.”

Az előadást összesen 20 felnőtt és 15 gyermek közreműködésével mutatják be április 1-jén szombaton a harkányi Jézus Szíve Plébánia templomában.

Címlapkép: Nyirati Piusz