Kezdőlap Kultúra Így szavalták...

Így szavalták 1566-an a Szigeti Veszedelmet

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nagyszabású kezdeményezés során egy szál virág helyett 1566 résztvevő a hősi eposz egy-egy versszakának felolvasásával tisztelgett az önfeláldozó szigeti hősök emléke előtt a Szigeti veszedelem irodalmi megemlékezése során. A formabontó program igazi közösségformáló erővel is bírt, összekovácsolva Szigetvár és a Szigetvári járás lakosságát – fiatalokat, időseket egyaránt.

Az esemény fő szervezője és ötletgazdája, Deichler András elmondta, a megemlékezés ünnepélyessége minden résztvevőt megérintett.

– Ünnepi kegyeletadás részesévé válhattunk, pontosan azon a helyszínen, ahol a szigeti veszedelem eseményei zajlottak. A nagy volumenű megemlékezés, úgy gondolom, a városunk hősi múltjához való kötődést is erősítette. Minden résztvevő érezte, valamit adott a hősöknek, akik méltóak arra, hogy így emlékezzünk rájuk. Szigetváron meghatározó a Zrínyi-kultusz ápolása, az 1566 szavalóval zajló ünneplés ennek kiemelkedő példája volt – fogalmazott Deichler András.

A mű első versszakát dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke olvasta fel, őt követték a Szigetvári Tankerület iskolásai, intézményeinek dolgozói, a Zrínyi-vár munkatársai, köztük Salamon Ferenc várkapitány, illetve a város és a járás lakosai, civil szervezeteinek tagjai. Az ünnepélyességet tovább erősítette a főszervező által szerzett egyszerű, ez alkalomból írt fanfár, amely trombitán hangzott el az énekek között. A vá dzsámijában nem csak személyes módon, hanem videófelvételekről is hangzottak el szavalatok.

– Nyugdíjasok, idősek, fiatalok és gyermekek egyaránt példaértékű helytállásról, közösségi összefogásról tettek tanúbizonyságot. Áhitattal szavalták a Szigeti veszedelem cseppet sem könnyű nyelvezettel írt versszakait, a lebonyolítás is flottul ment. Bár a szervezés cseppet sem volt könnyű, a megvalósítás során minden kezdeti aggodalmunk szertefoszlott– számolt be Deichler András.

A reggeltől estig tartó programot élőben, a Szigeti Veszedelem Szigetvár Facebook-oldalon élőben is közvetítették, a videók utólagosan is megtekinthetőek.
– Készül majd egy komplett, a versszakok sorrendjében összevágott, egybefüggő videó is, amelyet szintén közzé fogunk tenni – árulta el a főszervező.

A kezdeményezésre hónapok óta készültek a városban és környékén – úgy tűnik, megérte a sok erőfeszítés. Elég csak a publikált videókhoz hozzáfűzött kommentekbe beleolvasni, s láthatjuk, a megemlékezést minden bizonnyal még sokáig fogják emlegetni a térség lakói.
„A történelmi és irodalmi értékhez méltó eseményt teremtettetek, az összetartozás érzését erősítve nyújtottatok életre szóló élményt mindannyiunknak. Megtisztelő, hogy kollégámmal, tanítványainkkal részesei lehettünk, köszönjük! További sok sikert, kitartást kívánok sok szeretettel!” – fogalmazott hozzászólásában Konyári Tímea, a Szigetvári Tankerülethez tartozó Királyegyházai Általános Iskola igazgatója.
„Felemelő volt úgy emlékezni a hősökre, hogy sokakkal együtt részt vettünk a Szigeti veszedelem 1566 felolvasáson. A Zrinyi-vár dzsámijában szinte templomi, emelkedett hangulat kerített hatalmába mindnyájunkat. Köszönjük a szervezők hatalmas munkáját , akik nem kis erőfeszítéssel valósították meg ezt a rendkívüli eseményt! Gratulálunk és köszönjük az élményt!” – írta a Nők Szigetvárért Klub az eseményről közzétett bejegyzésében.

Fotók: Pandur Gábor