Kezdőlap Közélet Hatszáz éves ...

Hatszáz éves lett, ünnepel Somogyhatvan!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fennállásának 600. évfordulóját ünnepli Somogyhatvan csütörtökön falunappal.

A rendezvény keretében délelőtt dr. Nagy Gabriella Ildikó polgármesteri köszöntője és az elismerések átadását tartják meg, déltől közös ebéd, majd 13.30-kor ünnepi torta lesz. Egész nap légvár, sorversenyek, arcfestés, csillámtetoválás, kézműves foglalkozások, játékok várják a gyerekeket a Katolikus Karitász és a Magyar Katolikus Egyház jóvoltából.

Este nyolc órától pedig zártkörű bált rendeznek a Sextett zenekarral.

A Szigetvártól néhány kilométerre fekvő községet először 1421-ben említik Hatwan néven, vélhetően abból a kézenfekvő okból, hogy hatvan háza, vagy hatvan lakosa lehetett.

Sokáig Somogy megyéhez tartozott a település, az 1950-es években került át Baranyához. A községben közel háromszázötvenen élnek, a történelem viharai nem kímélték: a törökök idején ugyanis az eredeti község leégett, a 18. század elejére lassan elnéptelenedett, majd pedig kicsit délebbre települtek át a lakosok. Az Ági-dűlő ma is őrzi egykori település – Ágipuszta – nevét.

A mai nevét egyébként a 20. század elején kapta, miután az Országos Törzskönyvbizottság szerint nem maradhatott két ugyanolyan nevű település az országban – a Heves megyei Hatvan városa a másik -, így kézenfekvő volt, hogy az akkori megyéhez tartozóként Somogy nevét felveszi előtagként a falu.

A településen barokk református templom, katolikus imaház, barokk magtár és műemlékjellegű lakóház is található.

A településen találhatók a „Sziget” Horgásztavak is, amelyek mintegy 16 hektáron területen találhatóak mintegy 7,4 hektárnyi vízfelülettel. Az egész évben látogatható tórendszer a kirándulók kedvelt helye, lehet kempingezni, valamint játszótér is van a gyermekeknek.