Kezdőlap Közélet A siklósi sze...

A siklósi szerb hős, aki a török ellen védte Európát és hazánkat!

A Szerbek Siklósi Önkormányzatával közösen emlékezett meg néhány napja Szent Stefán Stiljanovityról a Szent Demeter-templomban tartott ünnepi liturgián a város önkormányzata. A városvezetés szerint ugyanis fontos, hogy ne vesszenek el az örökségek, hiszen nemzeteink történelme csak így alkot egy kerek egészet. De ki is volt ez a törökverő hős?


A liturgiát követően Göntér-dombon lévő sírjánál kalácsszentelésre került sor. A megemlékezés apropója az volt, hogy Stefan Stiljanovity szerb kenéz 1505-ben elsőként érkezett Siklósra.

A törökverő szerb több mint félévezrede Montenegróban születhetett, és egykor Ferdinánd király híveként a Balkánon többször is keményen megleckéztette a hódítókat. Ám végül a hatalmas túlerőnek nem tudott ellenállni, és így érkezett Siklósra, az akkor szinte végvárként működő erődbe.

De továbbra is küzdött, hiszen 1508 és 1515 között innen irányította már a szerbeket, de a mai magyar határhoz közel lévő, horvátországi Valpó várát végül elvesztette. A király neki adományozta Siklóst, de nem sokkal Valpó eleste után elhunyt.

A vele érkező és a városban letelepedő szerbek emelték a 17. században a helyi ortodox templomot, amely azonban leégett, az újabb, copf stílusú templomot a 19. század elején adták át. A törökverő hős nevét 2015-től a templom melletti köz is viseli.

Szentként tisztelik

A legenda szerint a Siklóst elfoglaló törökök egyik este a sírjánál fényeket láttak, mivel azt hitték, hogy kincsek fénylenek, ezért kutatni kezdtek, csakhogy értékeket nem találtak, ellenben azt látták, hogy teljesen épen maradt Stiljanovity teste. Miután a csodatételnek híre ment, 1546-ban szentté avatták.