Kezdőlap Krimi Mint egy rong...

Mint egy rongyot, úgy gázolnak el egy gyalogost a zebrán!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság kiemelten ellenőrzi a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek forgalmát, mind a járművezetők, mind pedig a gyalogosok szabályos közlekedése tekintetében.

A közúti közlekedésben a gyalogosok vannak leginkább kitéve a veszélynek. Közlekedésük a téli időszakban – a rossz látási viszonyok és a hosszabb sötét időszakok miatt – nagyobb rizikót hordoz magában. A hidegben türelmetlenebbek, figyelmetlenebbek, és minél előbb szeretnének célba érni. Sajnos emiatt télen megnő a gyalogoselütések száma.

Az éjszakai balesetek arra vezethetők vissza, hogy a gyalogosan közlekedők sokszor nem viselnek láthatósági mellényt, illetve sötét ruházatban – ezáltal rosszul vagy nehezen látható módon – vesznek részt a közlekedésben. A balesetek bekövetkezésének másik jellemző oka az, hogy a gyalogosok az úttesten szabálytalanul próbálnak átkelni, illetve a járművezetők figyelmetlenül, és nem  a megfelelő sebesség megválasztásával vesznek részt a közlekedésben. Az idősebb korosztály bizonytalan, váratlanul lépnek le az úttestre, és nehezebben érzékelik a közeledő veszélyt, vagy rosszul becsülik meg az érkező jármű távolságát és sebességét. A másik veszély, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a vezetőknek a megállásra.

A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni, és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti. Csak a zöld jelzésen lehet áthaladni. Annak villogása azt jelzi, hogy az áthaladást be kell fejezni, ilyenkor az átkelést már meg sem szabad kezdeni, mivel hamarosan a keresztező irányból érkező járművek kapnak szabad jelzést.

Nagyon fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket, és fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok megjelenésére számítani lehet.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság kiemelten ellenőrzi a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek forgalmát, mind a járművezetők, mind pedig a gyalogosok szabályos közlekedése tekintetében.