Kezdőlap Krimi A 6-oson bünt...

A 6-oson büntetőfékezett: elítélték a közúti nagyarcot

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Járásbíróság a tavaly szeptemberben hozott ítéletével Gy. Á. vádlottat közúti veszélyeztetés bűntette miatt hét hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönre és egy év hat hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, pénzbüntetés kiszabása végett, a vádlott és védője elsődlegesen a járművezetéstől eltiltás mellőzése, másodlagosan járműkategóriától való eltiltás érdekében jelentettek be fellebbezést. A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott tanácsülésen meghozott végzésével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2021. augusztus 19. napján 15 óra 45 perckor az általa vezetett személygépkocsival közlekedett Pécsett, a 6-os számú főúton a belső forgalmi sávban. A vádlott mögött haladt a B. K. által vezetett személygépkocsi. B. K. utasként szállította a jobb első ülésen a feleségét. B. K. egy benzinkút előtti szakaszon rádudált és rávillantott a vádlottra, mert a vádlott a megengedett 60 km/h sebesség helyett 50 km/h-át közelítő sebességgel haladt és ezzel feltartotta őt.

A vádlott a következő útkereszteződéshez érkezve – kioktató jelleggel, számon kérve azt, hogy B. K. miért dudált és villantott rá – ok nélkül, hirtelen blokkoló fékezést hajtott végre, amely miatt B. K. szintén blokkoló fékezésre kényszerült. Mind a vádlott, mind B. K. állóhelyzetre fékezte a autóját, és B. K. 40-50 cm távolságra tudott megállni a vádlott által vezetett személygépkocsi mögött.

A vádlott magatartásával megszegte a KRESZ 27. § (3) bekezdésében foglaltakat, mert a járműve sebességét hirtelen fékezéssel csökkentette anélkül, hogy azt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé tette volna. A vádlott ezen szabályszegésével B. K. és felesége életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

A fékezést követően a vádlott férfi kifejezetten lassan indult el, hogy feltartsa a haladásában B. K.-t, majd kiment a külső forgalmi sávba, és a letekert ablakon keresztül kiabálni kezdett B. K.-val, aki viszonozta a kiabálást, és kölcsönösen kioktatták egymást az útszakaszon érvényben lévő sebességhatárról.

Miközben egymás mellett haladtak, a vádlott dühből rákormányozta az autóját B. K. autójára úgy, hogy áttért a belső forgalmi sávba, amely miatt B. K. kénytelen volt a szemközti forgalmi sávba kormányozni a kocsiját. A vádlott ezt követően a főútról jobbra elkanyarodott.

A vádlott a cselekményével megszegte a KRESZ 29. § (1) bekezdésébe foglaltakat, mert a járművével úgy változtatott irányt, hogy az azonos irányba, irányt nem változtató járműnek nem adott elsőbbséget. A vádlott ezen szabályszegésével B. K. és felesége életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

Az ítélet jogerős.