Kezdőlap Közélet Több tízmilli...

Több tízmilliós fejlesztések a nyugat-baranyai településen

Csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a görcsönyi óvoda és bölcsőde új óvodai tornaszobáját. Az átadón Nagy Csaba (Fidesz) országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a község több állami fejlesztési forrást is nyert.

A településen folyamatosan emelkedett a gyermeklétszám és a csoportszobák a megfelelő mozgásigény biztosításához kicsik és zsúfoltak voltak, ezért is fontos volt a fejlesztés. Az új tornaszobában sportpadlót fektettek le és megfelelő körülmények között mozoghatnak, tornászhatnak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben is egészséges életmódot folytassanak.

A beruházáshoz a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 20 millió forintot nyert a község, amihez az önkormányzat 18 millió forint önerőt biztosított.

A csütörtöki átadóra a gyerekek kedves kis programmal készültek, ami után Kőszegi Tamás polgármester elmondta, hogy az 1972-ben létrehozott óvodát ugyan folyamatosan bővítették, fejlesztették, de ekkora volumenű munkára nem került még sor. Megköszönte Nagy Csaba fideszes parlamenti képviselőnek, a kormánynak, a kivitelezőknek a munkát, valamint az óvodai dolgozók és a szülők helytállását. Egyben köszönetét fejezte ki a helyi vállalkozóknak is, akik segítettek abban, hogy az óvoda munkálatai befejeződhessenek.

-A fejlesztéssel a pécsi kistérség egyik kiemelkedő óvodájává vált a görcsönyi – mondta.

Nagy Csaba kitért arra, hogy a Magyar Falu Program elindítását Orbán Viktor éppen Nyugat-Baranyában, ebben a választókörzetben jelentette be, akkor még nem gondolták volna, hogy a magyar gazdaság teljesítményének köszönhetően ekkora forrás áll majd rendelkezésre.

Megemlítette azt is, hogy a Magyar Falu Programon a focipálya melletti területen egy játszótér építésre, az iskolai, óvodai tálalókonyha felújítására – ami hamarosan el is indul – , valamint a Belügyminisztériumtól útfelújításra is nyert el jelentős támogatást a község. Reméli, hogy az új tornaszobát jól tudják majd használni a gyermekek, az óvodapedagógusok.

Gyenes Zoltánné, az intézmény vezetője pedig a fejlesztés fontossága mellett azt is hangsúlyozta, hogy az építkezés fél esztendeje alatt a gyerekek megtanulták a munka szeretetét.

-Látták, hogy a semmiből miként jött létre egy új épület, nyomon követték az alap ásását, a munkagépek mozgását, az idejük nagy részét a kerítés mellett töltötték, nézték, hogy miként dolgoznak a munkások – fogalmazott. – Megtanulták, hogy tiszteljék és szeressék a munkát és azt is, hogy a munkának becsülete van.

Az új épületet Barics Gábriel görcsönyi plébános áldotta meg.