Kezdőlap Közélet Látványos fej...

Látványos fejlesztésekkel indítja az új évet Harkány

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kivitelezés szakaszába lépett a harkányi közterületek rekonstrukcióját és a városi sportcsarnok fejlesztését célzó projekt Harkányban. A fürdőváros még 2022 elején nyert 210 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében az Élhető települések felhívására benyújtott pályázatával.

Az európai uniós támogatás segítségével megvalósuló „Élhető települések – Közterületek rekonstrukciója, sportcsarnok fejlesztése, sportlétesítmények kialakítása Harkányban” című pályázat munkaterület átadó rendezvényét január 8-án tartották a városban. A beruházás célja a vonzó épített környezet, a rendezett közterületek és az aktív szabadidő eltöltését lehetővé tevő parkok kialakítása.

A kivitelezési folyamatok elindítását jelentő eseményen Baksai Endre Tamás polgármester az elmúlt évek fejlesztéseire kitérve elmondta, hogy természetesen még mindig léteznek olyan területek a városban, amelyek rekonstrukcióra szorulnak. A jelenlegi beruházással ezeket az elmaradásokat szeretnék pótolni.

A fejlesztés három beavatkozási területet érint: a városi sportcsarnok részleges felújítását és környezetének fejlesztését; a Dankó Pista utca kiszélesítését az óvoda és a művelődési ház környezetében a biztonságos közlekedés megteremtéséért; a „Drávaszabolcsi Háromszög” egykori játszóterének újjáépítését.

Az Élhető települések felhívás a legkomplexebb a vármegyében, amelyben egymástól látszólag külön álló fejlesztési igényeket lehet egy pályázaton belül megvalósítani – hívta fel a figyelmet dr. Őri László Baranya Vármegye Önkormányzatának elnöke az eseményen. A harkányi beruházással kapcsolatban kiemelte, hogy a lakosság részéről több éve megfogalmazott helyi fejlesztési igényeket teljesítenek a következő hónapokban.

Junácski András, a Baranya Vármegyei Közgyűlés alelnöke szintén az Élhető települések kiíráshoz hozzáfűzve elmondta, hogy Nyugat-Baranyában jelenleg 40 pályázat zajlik 5,4 milliárd forint értékben. Az ezekhez tartózó és heteken belül elinduló fürdővárosi fejlesztések pedig több száz család és fiatal életét könnyítik és teszik biztonságosabbá a jövőben.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője a rendezvényen hangsúlyozta, hogy eddig több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre Harkányban és közel 5,4 milliárd kormányzati támogatás érkezett a fürdőbe. Az önkormányzat tudatos városfejlesztésével kapcsolatban kiemelte, hogy jelenleg másfél milliárd forint értékben öt nyertes pályázatot tudhat magáénak a vezetés a TOP Plusz programon belül. A mostani alkalommal a második projekt indul útjára. Hozzátette: a kormányzat, a vármegye és az önkormányzat vezetésének további sikeres partneri együttműködése esetén a jövőben is hasonló eredményekkel és fejlődéssel haladhat tovább a fürdőváros.