Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kivételes eljárásban kezdte el tárgyalni az állam működését érintő egyes törvények módosítását kedden az Országgyűlés. A javaslat egészségügyi, köznevelési, idegenrendészeti tárgyú rendelkezéseket is tartalmaz.

Ennek kapcsán Nagy Csaba, Baranya országgyűlési képviselője kiemelte, hogy az indítvány lehetőséget teremt a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatok kiterjesztésére, úgy, hogy az egészségügyért felelős miniszter rendelete korhatár nélkül írhat elő ilyen vizsgálatokat. Rámutatott, hogy a változás nem jár többletköltséggel.

A jelenlegi szabályozás szerint a vezető, továbbá a pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult egészségügyi szolgáltatási jogviszonyban álló személy munkakörével, vezetői megbízásával összeférhetetlen, ha hozzátartozójával irányítási, ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne – hívta fel a figyelmet. A szabályozás úgy módosul, hogy az alapvető munkáltató jogkör gyakorlója az összeférhetetlenség alól ellátási érdekből felmentést adhat – tette hozzá.

Az indítvány meggyorsítja a kórházban hagyott újszülött gyermekek örökbefogadhatóságát, hogy azok minél hamarabb új családba kerülhessenek – hívta fel a figyelmet.

Az iskolai verbális és fizikai támadások elleni fellépésről beszélve hangsúlyozta, az indítvány egységesen szabályozza, hogy melyek azok a tárgyak, amelyeket nem és melyek azok, amelyeket csak korlátozottan lehet bevinni ezekbe az intézményekbe.

A javaslat előírja, hogy az online szálláshelyközvetítők a fogyasztók számára azonosításra alkalmas módon tüntessék fel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számot és a szálláshely típusát – közölte.

(via MTI, fotó: Bruzák Noémi)