Kezdőlap Közélet Hat új tűzolt...

Hat új tűzoltó Baranyában

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jövő héttől kezdi meg szolgálatát Baranya vármegyében az a hat tűzoltó, akik február elsején tettek fogadalmat.

A tiszthelyettesek öthónapos képzése a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Oktatási Központjában megtartott kibocsátó ünnepséggel zárult.

Mindig a fogadalomtétel a leghangsúlyosabb pillanata a tűzoltók kibocsátó ünnepségének, ezúttal a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ csarnoka visszhangozta a frissen kiképzett tűzoltók esküjét. A február elsején kibocsátott tűzoltók és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetében tanuló tisztjelöltek fogadalmát Csétai Balázs Tibor mondta elő.

Köszöntőjében dr. Góra Zoltán tű. altábornagy, főigazgató úgy fogalmazott, hogy a katasztrófavédelemre nagyon összetett, a közbiztonság érdekében végzett munka hárul. Az altábornagy felhívta a frissen végzett tűzoltók figyelmét arra, hogy a képzéssel nem zárult le a tanulási folyamat, elvárása, és egyúttal a tűzoltók saját érdeke is az, hogy folyamatosan fejlesszék tudásukat, ismerkedjenek a legújabb technológiai lehetőségekkel, bővítsék szakmai tudásukat. A főigazgató beszédében kitért a családok szerepére, és megköszönte az oktatók munkáját is.

Hallgatói válaszbeszédében Szabó Tamás tű. őrmester elmondta, hogy soraik között vannak olyanok, akik több generációs tűzoltómúlttal rendelkeznek, mások viszont a képzés során ismerkedtek meg a tűzoltói hivatással. Hozzátette, mostantól már nem a gyakorlatok biztonságában hajtják végre feladataikat, hanem éles helyzetben kell bizonyítaniuk. Ahogy fogalmazott: „olyan hivatást választottunk, amely próbára teszi elszántságunkat, kitartásunkat és fizikai erőnlétünket is.”

A főigazgató a tűzoltó szakképzésben nyújtott tanulmányi eredménye és közösségi munkája elismeréseként főigazgatói tárgyjutalomban részesítette Reszneki Ákos tű. őrmestert, (FKI), Kupás Viktor tűzoltó őrmestert (Hajdú-Bihar VMKI), Horváth János tűzoltó törzsőrmestert, (Veszprém VMKI) és Pasin Mihály tűzoltó őrmestert (Baranya VMKI).

Az eskütétel másnapján, február 2-án, pénteken a baranyai igazgatóság vezetői fogadták a frissen felszerelt tűzoltókat. Gebhardt Ákos, Koronics Márk és Vass László tűzoltó őrmesterek Pécsett, Bayer Ambrus, Győri Péter és Pasin Mihály tűzoltó őrmesterek Mohácson teljesítenek majd szolgálatot.

Ahogy Karsa Róbert tűzoltó ezredes, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese fogalmazott, az újoncok az egyik legszebb hivatást választották. Mint mondta, jó látni az elkötelezett, kitartó, alázatos fiatalembereket, akik az emberek segítésére vállalkoznak. Arra kérte őket, bizonyítsák, hogy szükség van rájuk. Tanuljanak, hallgassanak az elöljáróikra, társaikra, hiszen egy olyan közösségbe kerültek, ahol családtagként fogják őket kezelni.

Ezt követően az igazgatóság vezetői köszöntötték a tűzoltókat és mutatkoztak be nekik. Elmondták, milyen esetekben fordulhatnak hozzájuk, illetve miben tudnak segíteni nekik.

Végül az őrmesterek mutatkoztak be, amiből kiderült, milyen színes társasággal bővült a baranyai állomány. Az újoncok között önkéntes tűzoltó, középkori lovagi sportot űző fiatal, kántor, de még énekes is akad – sok más mellett. Egy azonban közös mindegyikükben: elhivatottak, tettre készek, baranyai tűzoltók.