Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jó hírekkel szolgált Baksai Endre Tamás harkányi polgármester a fürdő fejlesztésével kapcsolatban.

Elmondása szerint hosszú ideje foglalkoznak a fürdő energetikájával, elsősorban a gyógyvíz kitermelésével és az azzal kapcsolatos energetikai kérdésekkel. Mint ismert, 2022-ben, az energiaválság berobbanásakor egyik pillanatról a másikra le kellett állítani a városi távhőrendszert.

Most is azon dolgozunk, hogy ez a rendszer a jövő évtől újjáéledhessen. Szerencsénk volt, mert a TOP Plusz pályázatokban volt egy kiírás, amelyre be tudunk adni egy ilyen pályázatot, amelynek összértéke több mint 1,9 milliárd forint

– fogalmazott a városvezető.

A pályázat hiánypótló beruházásokat fog megvalósítani. Legfontosabb eleme egy 3×500 kilowattos napelemes rendszer, amelynek a teljesítménye a fürdő villamosenergia-fogyasztásának a nagy részét le fogja fedni. Ezzel a fosszilis energiahordozók felhasználása nagyrészt meg fog szűnni a fürdő területén. Ezen kívül tartalmaz egy 2,6 megawattos hőszivattyús rendszert, amely olyan feladatokat tud ellátni hőenergia szempontjából, amely egyrészt a fürdő fűtését tudja biztosítani, másrészt megteremti a feltételeit a távhőszolgáltatás újraindításának is.

A projekt tartalmaz még egy villamosenergia-tárolót is. Teljesen megújul a gépészet is, korszerűsítik az elavult berendezéseket, amellyel évente mintegy 30-40 millió forintot tud spórolni a fürdő.

A projekt eredményeként újból vissza lehet kapcsolni a távfűtési rendszerre a művelődési házat, a bölcsődét és óvodát, a Kölcsey lakótelepet, valamint a Szent István utca elejét. Baksai szerint remélhetőleg a Szent István utca többi részére is kiterjeszthető lesz ez a rendszer, úgy, hogy az önkormányzati hivatal épülete is fűthető legyen, valamint az iskola és az egészségház irányában is egy ágat szeretnének megnyitni.