Kezdőlap Egészség Baranyai váro...

Baranyai városi kórházak kerültek a pécsi egyetemhez!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A parlament 132 igen, 47 nem szavazattal és 11 tartózkodás mellett elfogadta az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítását.

A törvény értelmében néhány vidéki kórház fenntartót vált: a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház a pécsi egyetemet fenntartó alapítványhoz kerül. Ugyancsak a pécsi egyetemhez kerül a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum.

Ezzel pedig komoly és lényegi előrelépést is jelent a kisebb vidéki kórházaknak, hiszen a jövőben egyetemi háttérrel tudják biztosítani a betegellátást. Ez pedig megkönnyíti a szakmai segítségnyújtást és átjárhatóságot, a modellváltáson átesett egyetemek pedig erős finanszírozási helyzetben vannak a kisebb helyi kórházakhoz képest.


A módosítások során jövőben az intézményen kívüli, természetes halállal elhunytak helyszíni halottvizsgálatát mentőtiszt is elvégezheti egy képzés elvégzése után. Tilos 18 év alattinak vízipipát értékesíteni, illetve azzal kiszolgálni. Ezentúl lehetőség lesz egyes betegségek, például onkológiai veszélyek esetén ivarsejtek lefagyasztására saját célra.