Kezdőlap Baranya Szita Károly:...

Szita Károly: mi magyarok akarunk maradni

Az ország és a magyarság önállóságának megőrzése a tétje a 2024-es választásoknak 
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ország nemzeti függetlenségének és szuverenitásának megőrzéséről tartott beszédet Szita Károly, Kaposvár polgármestere Harkányban november 28-án. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a 2024. június 9-én tartandó önkormányzati és Európai Parlamenti (EP) Választások jelentőségéről és Magyarország uniós szerepéről értekezett a fürdővárosban.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselőjének védnöksége alatt rendezett fórumon Baksai Tamás Harkány város polgármestere is felhívta a figyelmet arra köszöntőbeszédében, hogy a jövő év nyarán tartandó eseményeknek kiemelt tétje nemzeti függetlenségünk és szuverenitásunk megőrzése.

A fürdőváros vezetőjének szavait folytatva Szita Károly elmondta: hatalmas küzdelem vár az országra az elkövetkező hét-nyolc hónapban, amelyek nem csak az önkormányzati és az EP-választásokat, hanem mindannyiunk életét befolyásolják. Amint rámutatott, az elmúlt 15 évben bekövetkezett előnytelen gazdasági változások a világban mindenki életére hatással voltak. A kormány ugyanakkor a békére és a nyugalomra törekszik.

„Válságról-válságra bukdácsolunk, és Brüsszel most újabb veszélyes tervvel állt elő” – emelte ki Szita Károly. Hozzátette: célja a függetlenségünk és az ország szuverenitásának gyengítése. Ezzel kapcsolatban arra is emlékeztetett, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány alatt Magyarország Brüsszel kiszolgálója volt, s természetesen ezt a korszakot kívánja visszahozni az uniós bürokrácia.

Kaposvár polgármestere szerint az EP törekvései öt pontban fogalmazhatóak meg: a migránsok beengedése határainkon; az orosz-ukrán konfliktus fenntartása és a béke elodázása; anyagi támogatások és fegyverek küldése Ukrajnának; az ukrán gabona beengedése a magyar piacra; a gender propaganda bekerülése a közoktatásba; a rezsicsökkentés megszüntetése. Ezek megakadályozására lesz lehetőségünk a jövő évi választások alkalmával.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az ukrán-orosz konfliktust kiemelve figyelmeztetett arra is, hogy az annak hatására kialakuló társadalmi-gazdasági következményeket már az Európai Unió sem lesz képes elviselni. Meglátása szerint az uniónak elveszett az a békét, nyugalmat és biztonságot adó képzete, amely az ország csatlakozásának évében élt bennünk. Jelenlegi elképzelései között pedig a keresztény civilizáció lerombolása, liberális világpolgárok nevelése, a nemzeti szuverenitás és függetlenség csorbítása, a család, mint alapvető társadalmi modell lerombolása szerepel.

„Az uniós intézményrendszert egy globalista elit ejtette foglyul, aki nem az európai polgárok érdekeit nézi, hanem csak a saját hatalmát. S mi (a magyar kormány) ezzel a Brüsszellel harcolunk, nem az EU alapítóinak ideológiájával” – mondta Szita Károly. Hozzátette: a mi dolgunk pedig nem a kilépés, hanem az unió megváltoztatása belülről. S erről a harcról fog szólni a júniusi szavazás is.

„Mi magyarok akarunk maradni, mert annak születtünk és így is akarjuk élni az életünket. … Ezért akarunk mi középen maradni, és ezért fogalmaztuk meg, hogy a magyar ember érdeke az, hogy jobban éljen, ehhez pedig olyan politikát kell folytatni, hogy a blokkosodás helyett az együttműködésre van szükség” – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere.

Szita Károly előadása végén a nemzeti konzultációs ívek kitöltésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a válaszadás erőt ad a magyar kormánynak, a képviselőknek és azoknak a  polgármestereknek, akik az EP rendszerének a megváltoztatására indított harcban vesznek részt.