Tankokkal a migránsok ellen?
Kezdőlap Baranya Készülnek a t...

Készülnek a tankok, hadgyakorlat lesz a horvát határnál!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már készülnek a horvátok arra a nagyszabású hadgyakorlatra, ami a magyar határ tőszomszédságában Baranyában és Szlavóniában lesz nyáron. Ezt a horvát honvédelmi miniszter, Ivan Anušić jelentette be, amikor a napokban megnézte a Pélmonostorra telepítendő amerikai Bradley harcjárművek felújítási munkálatait.

A horvátok a „Falcons” zászlóaljat telepítik Pélmonostorra, az egység létszámát 600-850 főre tervezik. A zászlóalj telepítéséről szóló döntést „biztonsági okokkal” magyarázták, különös tekintettel a horvát-szerb határ megvédésére a migrációs fenyegetések ellen.

A 89 darab Bradley beszerzése a horvát és az amerikai kormány megállapodásának tárgya volt, és ebből 62 jármű taktikai hadműveletekre fog szolgálni. Az első, 22 járműből álló kontingenst jelenleg egy bródi (Slavonski Brod) fémipari cég telephelyén újítják fel. A Bradley páncélozott járművek 25 milliméteres ágyúval és 7,62 milliméteres géppuskával lesznek felszerelve.

A horvát honvédelmi miniszter szerint a felújított harcjárművek már nyáron bemutatkoznak, mert a szlavóniai katonai gyakorlótereken bemutató gyakorlatok lesznek.

A pélmonostori laktanya alig 3 kilométerre van a magyar határtól, a Jugoszláv Nemzeti Hadsereg állomáshelye volt a délszláv háború végéig, majd UNPROFOR (United Nations Protection Force), az ENSZ első békefenntartó hadereje használta az ingatlant, ami azóta üresen áll. Ennek felújítása kezdődött meg januárban, hogy ide telepítsék át a jelenleg Nekcsében (Našice) állomásozó jugoszláv M-80A gyalogsági harcjárműveket használó „Sokolovi” gépesített zászlóaljat, amelyet amerikai M2A1 ODS „Bradley” járművekkel fegyvereznek fel.

A 22 darab leharcolt amerikai Bradley páncélozott járművek december közepén érkeztek meg a fiumei (Rijeka) kikötőbe, ahonnan Bródba (Slavonski Brod) szállították, ahol felújítják és modernizálják őket. Ezek kerülnek majd a pélmonostori laktanyába, amelynek felújításával a tervek szerint 2026-ban végeznek. A horvát hadsereg Szlavóniában állomásozó dandárjának jelenleg két gépesített zászlóalja van, egy Nekcsén (Našice) és egy Varazsdon (Varaždin), egy harckocsizászlóalja pedig Djakováron (Đakovo), egy rakétahadosztálya Belovárban (Bjelovar), egy légvédelmi hadosztálya és egy mérnökzászlóalja Vinkvácon (Vinkovci).