Kezdőlap Baranya „Csapat...

„Csapataink harcban állnak!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Formabontó megemlékezésre készülnek Szigetváron az 1956-os forradalom és szabadságharc véres megtorlásának áldozatai tiszteletére. November 4-én, szombaton, hajnali negyed hatkor várják a résztvevőket a Zrínyi téri ‘56-os emlékműnél, ahol 5 óra 20 perckor eredeti hangfelvételről hallhatjuk Nagy Imre beszédét, amely hatvan hét éve, 1956 november 4-én ebben az időpontban szólt a Kossuth Rádióban.

„Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!” – hangzott el a tömör, fájdalmas üzenet, mely megerősítette, a szovjet csapatok támadást indítottak Magyarország ellen.

Burkolt segítségkiáltást is jelentett ez a nagyvilághoz, főleg, hogy több nyelven, több alkalommal is tolmácsolták, pár órával később pedig a Magyar Írók Szövetségének felhívása követte, magyarul, angolul, németül és oroszul, melyet a „világ minden írójához, tudósához, minden írószövetségéhez, akadémiájához, tudományos egyesüléséhez, a szellemi élet vezetőihez” intéztek.

„Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!”, hangzott el az írószövetség kétségbeesett kiáltása, amelyre válaszul csupán a szovjet tankok és a véres megtorlás érkezett, Nyugat-Európa és az Egyesült Államok hallgatott.

Szigetváron két éve tartottak utoljára megemlékezést november 4-én, s idén folytatja e hagyományt a programot szervező Szigetvári Polgári Szalon Egyesület. A formabontó, hajnali tisztelgés – melyre ilyen módon korábban még nem került sor – ötletgazdája az egyesület elnöke, Deichler András, aki elmondta, a történelmi események iránti hűség, és a szabadságharc hősei iránti tisztelet kifejezése vezérelte.
A szombat hajnali eseménybe bekapcsolódik Fazekas Róbert, a Fidesz-KDNP szigetvári frakcióvezetője is.

– Nagy Imre ikonikussá vált beszéde egy segítségkiáltás volt, ám ő is tudhatta, hogy sajnos nem fog rá választ kapni. Végig kiállt az igaza mellett, még úgy is, hogy tudhatta, rá is kivégzés vár, ami később be is következett. Míg október 23-a piros betűs ünnepünk Magyarországon, addig november 4-e fekete gyásznap, hiszen rengetegen haltak meg a megtorlások során, sokan elmenekültek, másokat pedig egy életre megnyomorítottak, mind fizikailag, mind pszichésen – fogalmazott Fazekas Róbert.

Erre a gyásznapra, ugyanakkor a forradalmárok végső soron mégsem hiábavaló halálára – hiszen ha csak évtizedekkel később is, de Magyarországnak sikerült szuverén állammá válnia – emlékeznek tehát november 4-én, hajnali 5 óra 20 perctől Szigetváron, a Zrínyi téri emlékműnél.

Fotó: RégiPécs